Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.01_mtm_logo_color_allo_smaill.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Címkék

Abafi-Aigner Lajos (1) Ádám László (1) bakony (2) Bálint Zsolt (1) barazília (1) Bíró Lajos (1) bogárfauna (1) carabidae (1) carabus (2) cerambycidae (1) cincerek (1) cincérfélék (1) csíboralkatúak (1) Csiby Mihály (1) Csiki Ernő (2) Daday Jenő (1) die käfer mitteleuropas (1) Endrődi Sebő (1) fauna hungariae (3) Fauna Regni Hungariae (1) Faunistica (1) folia heyrovskyana (1) Fragmenta (1) Frivaldszky Imre (1) Gozmány László (1) Gubányi András (1) gyászbogár (1) Hangay György (1) határozó (1) holyvafélék (1) Horváth Géza (1) Hungarica (1) hydraenidae (1) hydrophiloidea családsorozat (1) käferfauna (1) kárpát medence bogárfaunája (2) Kaszab Zoltán (2) Keve Gyula (1) könyv (1) közép európa rovarainak színes atlasza (1) kutatás (2) Kuthy Dezső (1) lamellicornia (1) lemezescsápú bogarak (1) levélbogarak (1) levélbogarak–chrysomelidae (1) magyarország állatvilága (1) magyarorszag allatvilaga (1) magyar rovartani társaság (1) Magyar Természettudományi Múzeum (5) Medvegy MIhály (1) Méhely Lajos (1) Merkl Ottó (2) Mészáros Ferenc (1) Mocsáry Sándor (1) monográfiák (1) palpicornia (1) Pál János (1) Papp László (1) Paszlavszky József (1) Pável János (1) r.könyvismertetések száma (1) Retezár Imre (1) rovargyűjtés (1) rovarok között (1) Rovartani Lapok (1) sár józsef (1) Sas-hegy (1) staphylinoidea családsorozat (2) Szél Győző (1) tenebrionidae (1) természetvédelem (1) Trianon (1) Új-Guinea (1) Vásárhelyi Tamás (1) Vig Károly (2) vízibogarak (1) Yves Bousquet (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kézdy Pál és Tóth Zoltán: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen.

2014.01.28. 15:05 :: bogarász

Kézdy Pál és Tóth Zoltán (szerk.) 2012: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen. Tanulmánygyűjtemény. Rosalia 8. Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest, 591 pp.

Sas_hegy_kötet_borító_200.jpgA Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által 2006-ban elindított tanulmánykötetek nyolcadik tagja a főváros viszonylag kis kiterjedésű, növény- és állatvilágát tekintve azonban igen gazdag és különleges jelentőségű részével, a Sas-heggyel foglalkozik. Ez a XI. és XII. kerületben fekvő, nagyjából 30 hektár kiterjedésű vidék, mely a Gellért-hegyhez hasonlóan városrész és természetföldrajzi egység is egyben, már legalább 150 év óta vonzza a botanikusokat és a zoológusokat, az utóbbi fél évszázadban pedig a természetvédelem is aktív szerepet játszik sorsának alakulásában.

A Sas-hegy élővilágáról az idők folyamán sok adat gyűlt össze, melyek azonban nagyrészt szétszórtan
Sas_hegy_kötet_szines_tabla_1_200.jpgkéziratokban, szakmai beszámolókban, az egyes állat- és növénycsoportokat tárgyaló cikkekben, Budapest élővilágát ismertető könyvekben, illetve többek között a Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae) sorozat füzeteiben jelentek meg. Átfogó ismertetést eddig csak Papp József közölt „A Budai Sashegy élővilága” c. 1977-ben megjelent, 99 oldalas tanulmányában. Dolgozata a Sas-hegyről addig ismertté vált gombákat, növényeket és állatokat sorolja föl az irodalmi források föltüntetésével. Közel 1200 faj neve, illetve 278 irodalmi hivatkozás szerepel e munkában.

Sas_hegy_kötet_szines_tabla_4_200.jpgA Rosalia tanulmánykötet célkitűzésében az azóta eltelt, majd másfél emberöltő alatt végzett kutatások eredményeire támaszkodva jóval messzebbre mutat. Összesen 3504 növény- és állatfaj neve jelenik meg benne, melyből 74 a zuzmók, 91 a mohák, 700 az edényes növények, 68 a pajzstetvek, 282 a pókok, 1031 a bogarak, 30 az egyenesszárnyú rovarok, 1150 a lepkék, 12 a kétéltűek és hüllők, 100 a madarak, valamint 15 az emlősök képviselője. A terület kicsinységéhez és a beépítettség mértékéhez képest imponálóan magas fajszám, illetve a fajok felsorolása, valamint az érdekesebb, illetve védett növények és állatok részletes bemutatása csak egyik erénye a kötetnek. (Persze az értő olvasóban jogosan kelt(het) hiányérzetet, hogy a tanulmányból kimaradt néhány, egyáltalán nem elhanyagolható csoport, mint például a poloskák, kabócák, kétszárnyúak, hártyásszárnyúak vagy csigák.

Külön fejezeteket szenteltek a kötetben a Sas-hegyet érintő, 1958 óta folyó természetvédelmi kezeléseknek, az idegenhonos és inváziós cserjék és fák eltávolításának, a mohaközösségek monitorozásának, valamint a nyúlfarkfüves gyepek bemutatásának. Önálló tanulmány foglalkozik a gyepeket leginkább veszélyeztető orgona visszaszorításának a pókközösségekre gyakorolt hatásával.

Sas_hegy_kötet_szines_tabla_2_200.jpgA tanulmánykötet gerincét, a harmadik részt a botanikai és a zoológiai kutatások eredményei képezik. Az egyes fejezetekben nemcsak a Sas-hegyen élő fajokról és együtteseikről, közösségeikről kapunk képet, hanem a kutatás történetéről is. Hazánk legritkább és egyben legnagyobb termetű hüllőfajának, a haragos siklónak (Dolichopsis caspius) sas-hegyi előfordulásáról már Frivaldszky Imre is megemlékezett 1965-ben írt „Jellemző adatatok Magyarország faunájához” c. könyvében. A bogarak és a lepkék kutatása szintén több mint 100 éves múltra tekint vissza, a neves gyűjtők közül Pável János, Bíró Lajos, Diener Hugó valamint Kovács Lajos nevét említjük.

Sas_hegy_kötet_szines_tabla_3_200.jpgMíg a hegy földtanának és élővilágának aprólékos ismertetése leginkább a természettudományokkal foglalkozó közönséget érdekelheti, a Sas-hegy táj- és kultúrtörténetét bemutató, számos eredeti fényképfelvétellel illusztrált fejezet szinte mindenki számára lélegzetelállítóan izgalmas olvasmány. Kiderül többek között, hogy a ma is az egyik legszebbnek tartott Andrássy úti ingatlan, a Saxlehner-villa névadója, a Buda környéki keserűvizek forgalmazásából meggazdagodott Saxlehner András a Sas-hegy történetének is fontos szereplője. Az 1800-as évek második felében szőlőbirtokot és nyárilakot vásárolt a Sas-hegy lábánál. A szőlők sorsát később részben a filoxéravész, részben az 1900-as évek elejének gazdasági válsága pecsételte meg.

A kötet éppúgy jó szívvel ajánlható a budai lokálpatriótáknak, mint a fővárosi tájak sorsát figyelemmel kísérő közönségnek vagy éppen a természetkedvelők népes táborának.

A kötet 2500 forintért megvásárolható a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központjában (1121 Budapest Költő utca 21.), valamint a Szemlőhegyi- és a Pálvölgyi-barlang bejáratánál.

Szerző: Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző Sas-hegy

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr355337387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása