Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kézdy Pál és Tóth Zoltán: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen.

2014.01.28. 15:05 :: bogarász

Kézdy Pál és Tóth Zoltán (szerk.) 2012: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen. Tanulmánygyűjtemény. Rosalia 8. Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest, 591 pp.

Sas_hegy_kötet_borító_200.jpgA Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által 2006-ban elindított tanulmánykötetek nyolcadik tagja a főváros viszonylag kis kiterjedésű, növény- és állatvilágát tekintve azonban igen gazdag és különleges jelentőségű részével, a Sas-heggyel foglalkozik. Ez a XI. és XII. kerületben fekvő, nagyjából 30 hektár kiterjedésű vidék, mely a Gellért-hegyhez hasonlóan városrész és természetföldrajzi egység is egyben, már legalább 150 év óta vonzza a botanikusokat és a zoológusokat, az utóbbi fél évszázadban pedig a természetvédelem is aktív szerepet játszik sorsának alakulásában.

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző Sas-hegy

Szlovákia Natura 2000 jelölőfajainak atlasza (2011)

2012.11.21. 15:05 :: szélgyőző

Atlas druhov európskeho vyznamu pre územia Natura 2000 na Slovensku (2011). The Atlas of Species of European Interest for Natura 2000 Sites in Slovakia (2011). Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovsky Mikulas, 520 pp.

Natura2000_slovak005_index.jpgA védett, fokozottan védett valamint vöröskönyves állat- és növényfajok mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az Európai Közösség szempontjából fontos ún. Natura 2000 jelölőfajok. A Natura 2000 területek kijelölésének törvényi alapjai az 1979-ben elfogadott Madárvédelmi Irányelven (Birds Directive), illetve az 1992-ben életbe lépett Élőhelyvédelmi Irányelven (Habitats Directive) nyugszik. A „jelölőfaj” kifejezés valójában egy-egy biogeográfiai régiói védendő élőhelyeit leginkább jellemző, sokszor ritka esetleg veszélyeztetett fajait jelenti, melyek populációinak fenntartására az adott ország felelősséget vállalt.

Szólj hozzá!

Címkék: természetvédelem kárpát medence bogárfaunája sz:Szél Győző

Folia Heyrovskyana, Serie B, Icones Insectorum Europae Centralis, 2005 Jan Ruzicka: Áldögbogárfélék (Agyrtidae), dögbogárfélék (Silphidae)

2012.10.25. 14:16 :: szélgyőző

Folia Heyrovskyana, Serie B, Icones Insectorum Europae Centralis, 2005 Jan Ruzicka: Áldögbogárfélék (Agyrtidae), dögbogárfélék (Silphidae) Vit Kabourek, Zlín, 9 pp.

Megjegyzés: kötet Vít Kabourektől megrendelhető, és a prágai valamint a pozsonyi rovarbörzéken megvásárolható. Ára 3000 Ft.

Folia_Heyrovskyana_Silphidae_index.jpgAz „Icones Insectorum Europae Centralis” (Közép-Európa rovarainak színes atlasza) sorozat harmadik tagja az áldögbogarakat (Agyrtidae) és a dögbogarakat (Silphidae) mutatja be. Összesen 12 genusz 29 faja található benne. Az ábrák száma valamivel több, 36. A korábbi munkákban a két csoport egységesen dögbogarak néven szerepel. Az áldögbogarak bomló növényi és állati maradványokkal táplálkoznak, hazánkban jelenleg mindössze négy fajukat tartják számon. A dögbogarak jóval ismertebb csoportjába 22 hazai faj tartozik, melyek a holyvaalkatúak (Staphylinoidea) családsorozat legnagyobb méretű és egyben legfeltűnőbb tagjai. A temetőbogarak alcsaládjának (Nicrophorinae) képviselői a szárnyfedő és a potroh megfelelő részének összedörzsölésével cirpelő hangot adnak, melynek főként az ivadékgondozásban van jelentősége.

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

Soós Lajos: Négy évtized a múzeum körút mentén

2012.10.03. 14:56 :: szélgyőző

Soós Lajos: Négy évtized a múzeum körút mentén. Életképek a Pesti egyetemről és a Magyar Nemzeti Múzeumról a XIX. század fordulóján. Soosiana (II. Supplementum), Pápa, 169 pp.

Nagy_evtized_a_muzeum_korut_menten_belyegkep.jpgValódi tudománytörténeti kincset tart a kezében az olvasó, melynek létezéséről csak a vájtfülű muzeológus és tudománytörténész tudott, hiszen a különleges műnek csak pár xeroxozott példányát őrzik az Állattár könyvtárában. Soós Lajos (1879-1972) magántanár, muzeológus, akadémikus, a puhatestűek kutatója Tasnádi Kubacska András múzeumigazgató kérésére remek tollal, lebilincselő anekdótákat mesélve vetette papírra soproni diákéveit és a Magyar Nemzeti Múzeum Állattárának négy évtizedét a 20. század elejétől. Ebben az időszakban Soós Lajos többek között Bíró Lajos, Csiki Ernő, Herman Ottó, Horváth Géza, Kertész Kálmán, Méhely Lajos, Mocsáry Sándor munkatársa volt, hogy csak a legismertebb neveket említsük.

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

Schawaller, W., Reibnitz, J. & Bense, U. 2005: Käfer im Holz. Zur Ökologie des natürlichen Holzabbaus.

2011.07.28. 15:16 :: lagria

Schawaller, W., Reibnitz, J. & Bense, U. 2005: Käfer im Holz. Zur Ökologie des natürlichen Holzabbaus. – Stuttgarter Beiträge zur Naturkunde, Serie C – Wissen für Alle. Heft 58: 78 pp. ISSN 0341–0161.


A könyv a stuttgarti Staatliches Museum für Naturkunde ismeretterjesztő kiadványa. Közérthető módon, de tudományos alapossággal tárgyalja az elpusztult fa és a hozzá kapcsolódó gombák, illetve a rajtuk-bennük fejlődő bogarak szerepét az erdőben. A fejezetcímek (hevenyészett fordításban) a következők:
Előszó; A faanyag tulajdonságai; Az elhalt fa és a gombák; Fa és gomba mint a bogarak tápláléka; Különféle táplálékforrások (Élet a korhadt fában; Élet a gesztben; Élet a faodvakban); A tűz bogarai; Morfológia; Szúbogarak és társaik; Ragadozó bogarak; Regionális és globális példák (Baden-Württemberg díszbogarai; Délnyugat-Németország taplószúi; Afrika és Ázsia Platydema-fajai); A bogárcsaládok kislexikona; A gombák és bogaraik kislexikona; Fafajok és bogaraik kislexikona; Köszönetnyilvánítás; Irodalom; A szerzők.

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Merkl Ottó