Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Ádám László (2004): A Bakony és a Vértes holyvafaunája (Coleoptera: Staphylinidae).

2010.09.10. 17:29 :: szélgyőző

Ádám László (2004): A Bakony és a Vértes holyvafaunája (Coleoptera: Staphylinidae). – A Bakony természettudományi kutatásának eredményei 28: 5–262.

A Bakony kutatásának fontos állomásai az egyes csoportokról készített összegzések. E munkák a múzeum évkönyveiben cikk formájában, illetve a Bakony természettudományi kutatásának eredményei sorozat külön köteteként látnak napvilágot. A jelen kiadvány a cincérek után a második bogarakkal foglalkozó kötet a sorozatban. A holyvák (mai elnevezésük szerint holyvafélék), fajszámukat tekintve legnagyobb bogárcsaládok egyike, a fajok azonosítása többnyire igen nehéz. Ádám László, a hazai holyvafauna legjobb ismerője, mintegy 20 éve foglalkozik velük. A szerző számára e bogarak esetében éppen a határozási nehézség jelentette a fő vonzerőt, ezért kezdett el velük foglalkozni.

Ádám László több mint két évtizedig állt a Magyar Természettudományi Múzeum (a továbbiakban MTM) szolgálatában, ahol egyebek mellett feldolgozta a bakonyi és a vértesi holyvákat. A Bakony holyvafaunájára vonatkozó ismeretek alapjait korábban Tóth László (1937-1992), a MTM hajdani munkatársa vetette meg számos közleményében. A jelen dolgozatban Ádám László részben revideálta a Tóth László által meghatározott bakonyi anyagot, kiegészítette az új gyűjtések valamint a Steninae és az Aleocharinae (korábban feldolgozatlan) alcsaládok adataival. A szerző a MTM gyűjteményén kívül több más múzeum holyvaanyagát is meghatározta.

Jelen munka értékét növeli, hogy a Bakonyon kívül a korábban fehér foltnak számító Vértes holyvafaunáját is tárgyalja. Őszintén reméljük, hogy a szép kiadvány hozzájárul e kevéssé ismert bogárcsoport jobb megismeréséhez. Ez utóbbi célt szolgálják Retezár Imre igényes és szép kivitelű fényképfelvételei is. Az egyes fajok elterjedési és élőhelyi sajátosságai mellett természetvédelmi szempontok is helyet kaptak egy külön fejezetben, ezért a kiadvány a specialistákon kívül a természetvédelem szakembereinek is javasolható, bár jelenleg a holyvák egyetlen faja sem áll védelem alatt.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás bakony holyvafélék sz:Szél Győző Ádám László

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr332286760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.