Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Bálint Zsolt és id. Frivaldszky János (2009): A Magyar Parnasszuson. Frivaldszky Imre, a természet kutatója.

2010.09.10. 13:37 :: szélgyőző

Kiadás éve, megjelenés helye, oldalszám:
Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest, 243 pp.

Példányszám, beszerezhetőség:

Frivaldszky Imre (1799–1870) a XIX. század kulturális életének jelentős alakja volt. Élete céljának a Kárpát-medence és a Balkán élővilágának megismerését tűzte ki. Ezért beutazta a történelmi Magyarország minden táját a Tátráktól az Aldunáig, a zalai illír tölgyesektől az erdélyi Mezőségig, és két balkáni utazáson vett részt eljutva a törökországi (Bithynia) Olimposzhoz. Ezeken túl pedig több tudományos expedíciót szervezett az akkor még Török Birodalomhoz tartozó balkáni és nyugat-anatóliai területekre, amelyekről rendszerint gazdag gyűjtött anyaggal tértek haza. Hozzá kell fűzni, hogy ezek a gyűjtőutak igen kalandos körülmények között zajlottak, volt olyan is, amelynek résztvevője sohasem tért haza. Frivaldszky Imre széles látókörű tudós volt, a Természetiek Tárának első hivatásos zoológusa, aki nagyszámú állat- és növényfajt írt le a tudomány számára. A reformkori hazafias törekvésekhez híven a botanikát és a zoológiát anyanyelvén művelte, magyar neveket is adva a fajoknak. Korábban a rovarok zömének csak tudományos (latin) elnevezése volt használatban. E különös hangzású nevek többsége nem honosodott meg a magyar nyelvben, jó részükről manapság csak a hozzáértő tudja megmondani, hogy egyáltalán miféle állatot jelölnek. Frivaldszky nagy értékű gyűjteményeit és írásos hagyatékának zömét a Magyar Természettudományi Múzeum őrzi. Ez a könyv Frivaldszky Imre életútjának és munkásságának kíván méltó emléket állítani, egyben olyan történeti anyagot közölve, ami gazdag forrása lehet a jövő nemzedékek magyar természetkutatójának.

Bálint Zsolt és Szél Győző

1 komment

Címkék: Bálint Zsolt sz:Szél Győző Magyar Természettudományi Múzeum Frivaldszky Imre

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr202286243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángszinér 2013.02.14. 09:24:46

Már csak egy tucat példány van raktáron! Hamarosan kifogy. Második kiadás nem lesz!