Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Csabai Zoltán, Gidó Zsolt és Szél Győző (2002): Vízibogarak kishatározója. II. kötet.

2010.09.10. 18:39 :: szélgyőző

Csabai Zoltán, Gidó Zsolt és Szél Győző (2002): Vízibogarak kishatározója. II. kötet. – Vízi Természet- és Környezetvédelem 16. Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 204 pp. ISBN: 963 602 749 8

Megjegyzés: a kötet ára 4100 Ft, még kapható

Jelen kötet a Vízi Természet- és Környezetvédelem sorozat vízibogarakat feldolgozó második része. Benne a bogarak Polyphaga alrendjébe, azon belül a Hydrophiloidea családsorozatba tartozó fövenybogarak (Georissidae), dajkacsiborok (Spercheidae), vésettcsiborok (Helophoridae), nyurgacsiborok (Hydrochidae) és csiborok (Hydrophilidae) családjainak hazai fajai kerülnek ismertetésre. A címben szereplő „vízibogarak” kifejezés kissé megtévesztő, hiszen a trágyacsiborok (Sphaeridium-fajok) vagy az iszapcsiborok (Cercyon-fajok) emlősállatok ürülékében fejlődnek. A kötetben külön kulcs szolgál a családok, a családokon belül a genuszok, azokon belül pedig a fajok meghatározására. Az egyes taxonokról részletes jellemzés is olvasható, a fajokról pedig az elterjedési és az élőhelyi sajátosságok is szerepelnek. Jelen kötetben 22 genuszba sorolt 131 faj szerepel, melyek kisebb része „várható faj”, vagyis határainkon belül még nem került ugyan elő, de a szomszédos országok valamelyikében már észlelték előfordulását.

A Vízibogarak kishatározójának jelen kötetében tárgyalt csoportokról jelent már meg összefoglaló faunamű a Magyarország Állatvilága c. sorozatban, Endrődy-Younga Sebestyén tollából, 1967-ben (Csíboralkatúak – Palpicornia). A 97 oldalas, számos habitusrajzot tartalmazó kötet mindössze 100 fajt szerepeltetett a fent említett öt családból. A kötet ezen felül a tócsabogarakat (Hydraenidae) is tartalmazza, melyeket korábban a csíboralkatúakhoz soroltak (mai ismereteink szerint a Staphylinoidea családsorozat tagjai). A fajszámok nagy eltérése is jelzi, hogy az 1967 és 2002 között eltelt másfél emberöltő alatt jelentős változásoknak lehettünk tanúi: tudományra és faunára új fajok kerültek elő, alfajok emelkedtek faji szintre, illetve a korábban alkalmazott nevek egy része módosult. Mindezek a változások valamint a hazai faunisztikai adatok nagy arányú bővülése tette szükségessé a jelen munka kiadását.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: vízibogarak csíboralkatúak palpicornia hydraenidae hydrophiloidea családsorozat staphylinoidea családsorozat sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr822286906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.