Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Gaskó Béla (2008): Csongrád megye természetes és természetközeli élőhelyeinek védelméről I. Adatok az M5-ös autópálya nyomvonaláról és Szeged tágabb környékéről.

2010.09.10. 17:55 :: szélgyőző

Gaskó Béla (2008): Csongrád megye természetes és természetközeli élőhelyeinek védelméről I. Adatok az M5-ös autópálya nyomvonaláról és Szeged tágabb környékéről. – A Móra Ferenc Múzeum Évkönyve. Természettudományi tanulmányok. Studia naturalia 4., 394 pp.

Gaskó Béla 2008-ban megjelent tanulmánykötete természetvédelmi ihletettségű monográfia, mely Szeged tágabb értelemben vett környékét, illetve az M5-ös autópálya nyomvonalát tárgyalja botanikai és zoológiai szempontból. Erről a déli országhatárunkat érintő, igen gazdag élővilággal rendelkező vidékünkről viszonylag kevés nyomtatott irodalommal rendelkezünk. Míg szerző által jegyzett sorozat 1999-ben megjelent 2. kötete a Vetyehát, a Maros-völgy Földeák flórájáról és faunájáről szól, a 2003-ban megjelent rész a szegedi múzeum természettudományi gyűjteményét mutatja be igen aprólékosan, szinte az öszes forrásmunka alapos figyelembe vételével. Hasonlóan részletes és a teljesség igényével íródott a jelen kötet, amelyből az M5-ös autópálya nyomvonaláról készített tanulmányok, Szeged térségének mai természeti állapota, illetve a város környékének erdősítése került bemutatása. Gaskó Béla a csongrádi táj és élővilág szerelmese és feltehetőleg legjobb ismerője a bogarak világában éppoly otthonos, mint a virágos növények vagy a madarak birodalmában. Minden érdekli, ami a „területén” nő és mozog. A tájról, a benne élő növényekről és állatokról részletes feljegyzéseket készít, melyek a tudománytörténet, illetve a zoológia és botanika művelőinek egyaránt érdekesek és alapvető jelentőségűek.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr362286818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.