Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Merkl Ottó: A bogarak világa.

2010.09.10. 18:49 :: szélgyőző

Merkl Ottó. A bogarak világa. Magyarország leggyakoribb bogarai. Műszaki Kiadó, Budapest, 2009, 115 oldal.

Magyarország 100 jellegzetes – bár a kiadó által adott alcímmel ellentétben nem a leggyakoribb – bogárfaját mutatja be Merkl Ottó ebben a kötetben. A felismerést megkönnyítő művészi illusztrációk készítője Pál János grafikusművész. A szerző által gondosan összeválogatott fajok összesen 39 különböző bogárcsaládba tartoznak, úgy mint holyvafélék, katicabogárfélék, cincérfélék stb. Bár a hazai bogárfauna a több mint 6000 fajjal jó két nagyságrenddel múlja felül ezt a válogatást, a kötet ismeretanyaga mégis igen jó alapot ad a természet iránt érdeklődők egyre szélesebb táborának. Míg a többnyire angol és német nyelvű entomológiai szakkönyvek a kezdőket gyakran elriasztják, a jelen kötet igen közérthetően tálalja a bogarak legfontosabb alaktani sajátosságait és életmódját. Ugyanakkor nemcsak a legismertebb, legfeltűnőbb fajok kaptak helyet benne, hanem a néhány milliméteres apróságok is, így a könyv keresztmetszetet ad a hazai, lenyűgözően változatos bogárvilágról. A kötet erénye, hogy a kitűnő szerkesztés miatt ismeretanyagát igen áttekinthetően kínálja. A bogarakat ábrázoló színes habituskép fölött néhány soros szöveg szól az adott faj életmódjáról, míg alul keretes szövegben, tömör megfogalmazásban találhatók a leglényegesebb adatok, mint a testméret, az elterjedés vagy az élőhely. A fajra határozást (azonosítást) nagyban megkönnyíti, hogy a szerző minden esetben megadja, sőt jellemzi a bemutatott bogárhoz hasonló megjelenésű és életmódú fajokat. Akik a bogarakat alaposabban szeretnék megismerni, a kötet elején található családkulcs használatával is próbálkozhatnak. A családkulcs a különféle bogárcsoportok biztos azonosítását teszi lehetővé. Bár e kulcs használata feltételez bizonyos anatómiai ismereteket, sőt többnyire a nagyító vagy a mikroszkóp sem nélkülözhető a csápízek, vagy a lábfejízek számának megállapításához, segítségével a bogarak biztosabb megismerésére nyílik lehetőségünk. Merkl Ottó és Pál János munkája szép kivitelű, szakmailag magas szintű népszerűsítő könyv, amely az általános iskolásokon és gimnazistákon kívül minden természetszerető és természetjáró embernek jó szívvel ajánlható.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: bogárfauna Merkl Ottó sz:Szél Győző Pál János

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr572286919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.