Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Merkl Ottó: Bogarak. Futrinkák, cincérek, katicabogarak és más bogárcsaládok a Kárpát-medencében.

2010.09.10. 17:17 :: szélgyőző

ÉlőVilág Könyvtár. Sorozatszerkesztő: Újhelyi Péter. Támogató: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. ISBN 963 09 4496 0

Merkl Ottó: Bogarak. Futrinkák, cincérek, katicabogarak és más bogárcsaládok a Kárpát-medencében. Kossuth Kiadó, Budapest,112 pp.

Nemcsak a természetvédelem kap egyre nagyobb hangsúlyt napjainkban, hanem – örvendetes módon – a természetismeret is sok ember szemében kezd felértékelődni. Az erdei iskolák, a madárgyűrűző-, és növényismereti táborok látogatói, vagy éppen vezetői gyakran kopogtatnak a Magyar Természettudományi Múzeum ajtaján, hogy az általuk talált vagy megfigyelt lények faji hovatartozása felől érdeklődjenek. A tizenévesek között ma viszonylag sokan elkötelezik magukat a bogarászattal vagy a lepkészettel, és állhatatosan keresik a módját, hogy ismereteiket bővíthessék.

A bogarak iránt érdeklődőknek nem könnyű a helyzetük, hiszen aktuális ismereteket adó és kimondottan bogarászati szakkönyvek ma úgyszólván nincsenek a magyar piacon. Látványosan illusztrált és anyanyelvünkre lefordított külföldi rovartani művek ugyan akadnak szép számmal, de ezek terjedelmi okokból többnyire csak kevés bogárfajt mutatnak be. Hátránya továbbá az ilyen munkáknak, hogy képanyaguk és szövegük nem a magyar viszonyokat tükrözi, így olykor éppen a nálunk nagyon jellemző fajok, illetve a rájuk vonatkozó legfontosabb tudnivalók maradnak ki belőlük. A Magyarország Állatvilága sorozat neves szerzők által írt és kiváló kötetei pedig réges-rég elfogytak, megszerzésük még antikváriumban is alig lehetséges. Igaz viszont, hogy e patinás művek eredményes forgatása sokszor nem csekély jártasságot követel használójától.

Merkl Ottó az ÉlőVilág Könyvtár sorozatában megjelent könyve többszörösen is hiánypótló. A  élő állatokról készült gyönyörű fotók egyrészt megkedveltetik a természetjáró emberrel a hazai bogárfauna legszebb, legtipikusabb tagjait, másrészt segítségükkel a terepen is jól elboldogul a kezdő rovarász. Összesen 160 hazai bogárfajról szerezhetünk ismereteket, melyek mindegyikéről színes fényképfelvétel, illetve esetenként a lényeget kiemelő részletrajz látható. Az olvasmányos stílusban közreadott információk terjedelme és mélysége messze meghaladja a szokásos "field guide" könyvek tömör, néhány mondatos ismertetőjét. A szerző a morfológiai leíráson túlmenően részletes jellemzést ad a tárgyalt bogárfaj életmódjáról, hazai elterjedéséről és élőhelyéről valamint táplálkozásáról, szaporodásáról. A szöveg olvasásakor tájékoztatást kapunk arról is, hogy a szóban forgó bogár Magyarországon gyakori vagy ritka, védett vagy esetleg fokozottan védett. Az ismeretanyagnak tehát fontos eleme a hazai sajátosságok aprólékos tárgyalása, ami a népszerű "Brehm" és "Uránia" könyvekből többnyire hiányzik.

A szerzőnek és a sorozatszerkesztőnek, Újhelyi Péternek egyaránt érdeme, hogy eredeti művel álltak elő, és nem egy jól bevált külföldi munkát próbáltak hazai viszonyokhoz adaptálni. A fényképfelvételek zöme Bécsy László, Horváth Balázs, Móczár László illetve Retezár Imre kitűnő munkái, melyeket első ízben a jelen munkában láthat a hazai közönség. A könyvet legfőképpen a természetjáró emberek figyelmébe ajánljuk, de kiválóan használhatják az iskolások és azok az egyetemisták is, akik rovartanból vizsgára vagy beszámolóra készülnek. A kötet szövege ugyanis a laikus számára érdekes, a hozzáértőbbek viszont  számtalan olyan tényt tudhatnak meg belőle, melyek más magyar nyelvű munkákban – legalábbis így együtt – nemigen lelhetők fel. Ehhez a tárgyalási módhoz nemcsak a hazai bogárfauna, hanem a vonatkozó és igencsak szerteágazó szakirodalom alapos ismerete is szükséges. A jelen munkában például nemcsak a képeken bemutatott bogárfajokról kaphatunk átfogó képet, hanem az általuk képviselt 32 bogárcsaládról is, mint a futóbogarak, nünükék, cincérek, stb.

A Bogarak című könyv kis méreténél fogva alkalmas arra, hogy kiránduláskor a terepre is magunkkkal vigyük, a kemény nejlonborító megóvja a könyvet a sérüléstől vagy az elázástól. Biztosan állíthatjuk, hogy a "szép könyvek" szerelmesei éppúgy örömüket lelik benne, mint a sorozat első tagjaként megjelent és nem kevésbé szakszerűen és élvezetes formában megírt Egyszikűek című kötetben.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr762286730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.