Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Papp László (szerk.) (1997): Zootaxonómia.

2010.09.10. 16:55 :: szélgyőző

Papp László (szerk.) (1997): Zootaxonómia. Egységes jegyzet. A Magyar Természettudományi Múzeum és a Dabas-Jegyzet Kft. közös kiadása

A korábbi állattani-állatrendszertani könyvek modern változatának létrehozására vállalkozott Papp László akadémikus, mely figyelembe veszi a 20. század utolsó évtizedeiben végbement – olykor alapvető – változásokat a biológia tudományában, szemléletében. A változások érintik többek között a tudományos nevek nevezéktanát, a fajfogalom megítélését valamint a fajok azonosításának eszköz- és módszertanát. A könyvből kiderül, hogy a tudományos állatgyűjtemények elrendezéséről, használhatóságáról, bennük a bizonyító- és a típuspéldányok fontosságáról alkotott képünk is jócskán módosult az utóbbi évtizedek során. A Zootaxonómia 23 neves zoológus szakember munkájának együttes eredménye. A teljesség igénye nélkül néhány név a szerzők közül: Forró László (rákok), Mészáros Ferenc (laposférgek, fonálférgek, kerekesférgek), Rózsa Lajos (tetűalakúak, madarak), Szinetár Csaba (pókok), Vágvölgyi József (puhatestűek), Varga Zoltán (csalánozók, lepkék). A közel 400 oldalas, igen apró betűvel szedett szöveg valóságos tárháza az állatvilág különféle csoportjaira vonatkozó tudnivalóknak, úgymint a külső és belső alaktani tulajdonságok, az életmód, az elterjedés. A szerzők a magasabbrendű taxonok esetében nagy figyelmet szenteltek a rokonsági viszonyoknak. Az ismeretanyag modern, kiállja a jó tíz évvel ezelőtti tudományosság legkeményebb próbáját is. Stílusa lényegre törő, de éppen ezért nem egyszerű olvasmány. A tömör megfogalmazás és információgazdagság fokozottan érvényes a bogarakat tárgyaló 11 oldalra, mely Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársának munkája.

 Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző Papp László

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr52286682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.