Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Szalkay József (1971): Rovarok között. Természet és mezőgazdaság sorozat. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 260 oldal.

2010.09.10. 18:19 :: szélgyőző

Szalkay József (1971): Rovarok között.

Természet és mezőgazdaság sorozat. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 260 oldal.

Szalkay József (1904-1986) neve ma már fogalom: nemcsak mint a Fővárosi Állat- és Növénykert Inszektáriumának megálmodója és vezetője, hanem legendás rovartani szakköre révén, melynek keretében iskolai csoportoknak tartott előadást és vetélkedőket a Barlang moziban. A vetélkedők dobogós helyezettjei ma már többnyire hivatásos entomológusok, sőt a rovartan nemzetközileg is jegyzett szakemberei, mint többek között Merkl Ottó, Ronkay László. Szalkay József a fóti Somlyó szerelmeseként évtizedeken keresztül kutatta a terület flóráját és lepkefaunáját. Monografikus munkája Fót és környékének nagylepkéiről a Rovartani Közleményekben jelent meg 1962-ben. E munkájában 25 év gyűjtési anyagát foglalta össze, 670 nagylepke faunisztikai és fenológiai adatait ismertetve. Az Magyar Rovartani Társaság érdemei elismeréseképpen 1975-ben a Frivaldszky-emlékérem ezüst fokozatával tüntette ki.

A Rovarok között című kötet Szalkay József 40 év alatt tett megfigyeléseit, gyűjtési élményeit adja közre kiegészítve az általa vezetett rovarházban és a szakirodalomban szerzett tapasztalataival. Szinte minden fontosat megtudhatunk ebből a könyvből a rovarok anatómiájáról, életmódjáról, tenyésztéséről és főként gyűjtésüknek módjáról, végezetül a begyűjtött rovarok megfelelő kikészítéséről (preparálásáról). Az élményszerűen leírt gyűjtőutak izgalma szinte minden természetszerető emberre átragad, aki Szalkay könyvét olvassa. Bár a könyv ábraanyaga nem vetekedhet a mai digitális technikával készült, úgyszólván tökéletes képekkel, a közel 40 éves munka ma is jó szolgálatot tehet az érdeklődőknek és a kezdőknek egyaránt. Fő célja a rovarvilág megszerettetése és megismertetése.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: magyar rovartani társaság rovarok között sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr262286867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.