Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Medvegy Mihály (1987): A Bakony cincérei.

2010.09.11. 18:05 :: szélgyőző

Medvegy Mihály (1987): A Bakony cincérei. – A Bakony természettudományi kutatásának eredményei 19: 5–106.

Csaknem 50 éve, 1962-ben vette kezdetét „A Bakony természeti képe” kutatási program, melynek elindítója Papp Jenő, az akkor Veszprémben működő Bakonyi Természettudományi Múzeum (a továbbiakban BTM) zoológus-muzeológusa volt. A kutatás eredményei részben a Veszprém megyei múzeumok közleményei ben cikkek formájában, részben a Bakony természettudományi kutatásának eredményei c. monografikus sorozatban jelentek meg. A sorozatból, mely mintegy folytatása a több mint 100 éve megjelent, patinás Balaton-monográfiának (A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei), napjainkig összesen 30 kötet látott napvilágot. A jelen munka szerzője, Medvegy Mihály, szakmája szerint belgyógyász, kardiológus. Már igen régóta és sokoldalúan foglalkozik bogarakkal, többek között cincérekkel. A Bakony bogárfaunájának feltárásában 1971 óta vesz részt, azóta több közleménye jelent meg ebben a témában is.

A szerző jelen dolgozatában a Bakonyból előkerült cincérek gyűjtési adatait közli. Az ismertetett adatok főként a BTM, a Magyar Természettudományi Múzeum, ezenkívül számos amatőr rovarász valamint a szerző saját gyűjteményéből származnak. Összesen 169 fajról kapunk igen részletes képet, úgy külső megjelenésükról, mint elterjedésükről, életmódjukról, tápnövényeikről. A bevezető részben a szerző jellemzi a Bakony természetföldrajzi viszonyait, és ismerteti a cincérekre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Külön fejezetet szentel a gyűjtés módszereinek. A fajokról szóló terjedelmes rész erénye, hogy sok információt közöl a jellemzett bogarak biológiájáról, így segítségével nemcsak a cincérek bakonyi elterjedéséről kaphatunk képet, hanem a kötet akár „cincéres kézikönyvként” is forgatható.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: bakony cincérfélék sz:Szél Győző Medvegy MIhály

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr222288964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.