Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

MÜLLER-MOTZFELD, G. (szerkesztette) (2004): Futóbogarak. 2. Kiadás

2010.09.11. 18:32 :: szélgyőző

Müller-Motzfeld, G. (ed.) (2004): Band 2. Adephaga 1: Carabidae (Laufkäfer). ― In: Freude, H., Harde, K. W., Lohse, G. A. & Klausnitzer, B. (eds.): Die Käfer Mitteleuropas. – Spektrum-Verlag (Heidelberg/Berlin), Elsevier, 2. Auflage., 521 pp., ISBN 3-8274-1551-9.

A méltán híressé vált Die Käfer Mitteleuropas sorozat rendszertani köteteinek sora már lezárult, a legújabb kötetek a lárvák ismertetését tartalmazzák, vagy az egyes fajok ökológiáját tárgyalják. Ez utóbbiak „L”, illetve „E” jelzéssel külön egységeket képeznek. A futóbogarakas kötet első kiadása több mint 30 éve, 1976-ban látott napvilágot, és a közben eltelt hosszú idő alatt is megőrizte népszerűségét. Nem csoda, hiszen a szerzők a szakszerűség mellett a könnyű használhatóságot is szem előtt tartották. Úgyszintén szerencsés körülménynek számít a hazai felhasználók szempontjából, hogy a kötetbe felvett fajok a magyarországi fauna jó 95 százalékát tartalmazzák, jóllehet a szerzők Közép-Európa keleti határát valahol a Lajtánál húzták meg.

A címben említett kötet, a Die Käfer Mitteleuropas sorozat futóbogarakkal foglalkozó részének új kiadása többek között azért vált szükségessé, mert elődjének megjelenése óta számos revízió látott napvilágot, melyek olykor alapvető változást eredményeztek. Példaként említhető a Joachim Schmidt-féle Agonum-revízió, melyben a korábban „Agonum moestum”-ként ismert faj három fajra hasadt. (E három faj elkülönítése egyébként a legtöbb hazai futóbogarászt igen kemény próbatétel elé állítja.) De nem kevésbé fontos Jörg Gebert Cicindela-, Gerd Müller-Motzfeld Bembidion- valamint Riccardo Sciaky Ophonus-revíziója. E munkákban a szerzők számos olyan ábrát közöltek (például a bogarak hím ivarszervének rajzait), melyek nélkül a biztos határozás úgyszólván lehetetlen. Az ábrák a Die Käfer Mitteleuropas pótköteteiben ugyan megjelentek, de így a példányok azonosításához több könyvet kell egyidejűleg használni, ami kényelmetlenné teszi a munkát.

Az új kiadás messzemenően figyelembe veszi az időközben megjelent revíziókat, alapvetéseket és szakkönyveket. Oldalszámában, ábraanyagában jóval meghaladja elődjét, és a betűméret növelésével további könnyebbséget nyújt az azonosítást végző szakember számára. Nemcsak a határozáshoz szükséges ismeretek és ábrák szempontjából bővült a korábbi kiadáshoz képest, hanem jóval több adatot olvashatunk az egyes fajok elterjedéséről, jellemző élőhelyeikről, ritkaságukról is. Újítás a könyv végén álló 14-oldalas táblázat, ahol a könyvben jellemzett összesen 1008 futóbogár elterjedési típusának, élőhelyének valamint előfordulási helyeinek (országainak) rövidítése található. A könyv korunk legkiválóbb európai szakembereinek alkotása, melyről bárki meggyőződhet, ha a mű elején található szerzők neveit elolvassa. Használatát – magyar nyelvű szakkönyv hiányában – mindazoknak javasoljuk, akik a hazai bogárfauna alapos ismeretét tűzik ki célul

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: die käfer mitteleuropas monográfiák sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr522289037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.