Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Oláh József (1967): Rovargyűjtés. Férgek, ízeltlábúak, puhatestűk.

2010.09.11. 18:15 :: szélgyőző

Oláh József (1967): Rovargyűjtés. Férgek, ízeltlábúak, puhatestűk. Kis technikus könyvtár. Táncsics Könyvkiadó, Budapest, 127 pp.

Gyermekkorom egyik, szinte feledésbe merült könyve. A megjelenés évében, 9 évesen már nagyon érdekelt az állatvilág, különösen a gyíkok, siklók és a látványos, feltűnő rovarok. Nagyjából ebben az időszakban kezdtem bogarakat, lepkéket és egyenesszárnyúakat gyűjteni, eszközeim hozzá természetesen nem voltak még. Viszont kezembe került Oláh József könyve, és ezermester nagyapámnak odaadtam, hogy a bekarikázott gyűjtőeszközöket készítse el nekem. A feladat korántsem lehetett egyszerű, hiszen nem egy és nem két eszköz szerepelt a kívánságlistán. De elkészültek az óhajtott tárgyak, egyik a másik után. Lett talajkaparóm, erős ásóm, lepkehálóm, vízihálóm, puha és erősebb csipeszem és még sok minden más, mint a preparálótű, az éles vágótű meg az állítható lepkefeszítő. Csak meghatódva és bámulattal tudok visszaemlékezni, hogyan elevenedett meg nagyapám kezében a már kidobásra ítélt törött partfisnyél, a szabálytalan bádoglemez, a vasdrótok meg ezernyi szemétbe való kacat, és a „legyártott tárgyak” milyen elképesztően tökéletesek voltak.

A kimustrált, de valódi marhabőr táskából tok is készült az erős és éles ásó számára. Sajnos ez az az ásó sincs már meg, de éppen olyan volt, mint Oláh József könyvének ábráján. A gyűjtő- és preparáló-arzenál megtette a hatását: a következő évben már rendszeres gyűjtőnaplót vezettem bátyámmal a megfogott és preparált rovarokról. Annak rendje és módja szerint számot adtunk a gyűjtött faj lelőhelyéről, a gyűjtés idejéről, sőt a preparálószerről is. Oláh József ma már sárguló könyve jól példázza, hogy mekkora hatást tesz egy jól megírt könyv, mely küllemében bizony alig kelhetne versenyre a mai gyönyörűen illusztrált kiadványokkal.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: rovargyűjtés sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr312288986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.