Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Csabai Zoltán (2003): Vízibogarak kishatározója. III. kötet.

2010.09.18. 20:56 :: szélgyőző

Csabai Zoltán (2003): Vízibogarak kishatározója. III. kötet. – Vízi Természet- és Környezetvédelem 17. Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 279 pp. ISBN: 963 212 444 8

Megjegyzés: a kötet ára 3700 Ft, még kapható.


Jelen kötet a Vízi Természet- és Környezetvédelem sorozat vízibogarakat feldolgozó harmadik része. Mintegy lezárása az előző két kötetnek, melyben az Adephaga alrend vízibogarai, a víztaposóbogarak (Haliplidae), pocsolyaúszók (Hygrobiidae), csíkbogarak (Dytiscidae), merülőbogarak (Noteridae), keringőbogarak (Gyrinidae) (1. kötet), illetve a Polyphaga csoportba sorolt vízibogarak: fövenybogarak (Georissidae), dajkacsiborok (Spercheidae), vésettcsiborok (Helophoridae), nyurgacsiborok (Hydrochidae), csiborok (Hydrophilidae) (2. kötet) kerültek feldolgozásra. A harmadik kötet a magyarországról ismert ténylegesen vízben élő vízibogárfajok hazai elterjedési térképeit közli – összesen 182 fajét. A vízibogarak öszes hazánkból ismert fajainak száma 2003-ban 239 volt – ezek közül a jelen kötet térképeiről kimaradtak a vésettcsiborok (Helophoridae), a nyurgacsiborok (Hydrochidae) valamint a Sphaeridiinae alcsalád fajainak zöme (Sphaeridium-, Dactylosternum-, Cercyon- Megasternum- és Cryptopleurum-fajok. A kötet a térképeken kívül ismerteti az azóta előkerült fajokat, a nevezéktani változásokat, illetve fajonként összegzi az egyes vízibogarakat tárgyaló forrásmunkákat. A könyvet a teljesség igényével összeállított irodalom jegyzéke zárja.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr642306144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.