Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Csabai Zoltán: Vízibogarak kishatározója, I. kötet.

2010.09.18. 21:25 :: szélgyőző

Csabai Zoltán: Vízibogarak kishatározója, I. kötet. Vízi természet- és környezetvédelem. Környezet­gazdálkodási Intézet, Budapest, 2000,277pp, ISSN 1219 5669, ISBN963 602 7447; 20x 14cm

Több szempontból is hiánypótló művet tarthat a kezében az olvasó, aki Csabai Zoltán könyvét forgatja. A szerző a szoros értelemben vett csíkbogarakon (Dytiscidae) kívül még négy bogárcsalád, a pocsolyaúszóbogár-félék(Hygrobiidae), a víztaposóbogár-félék (Haliplidae), a merülőbogár-félék (Noteridae) és a keringőbogár-félék (Gyrinidae) fajait tárgyalja munkájában. E bogarakról a nagy­szabású ^Magyarország Állatvilága" sorozatban mindeddig nem jelent meg kötet, így az érdeklődő -ha az idegennyelvű szakmunkákat nem tudja elérni vagy használni - Csiki Ernő közel 100 éve meg­jelent, nehezen beszerezhető művét, vagy az Allathatározót hívhatja segítségül. Ez utóbbi azonban a hazai fajoknak csupán töredékét tárgyalja

Csabai Zoltán könyvében 127 hazai és 64, nálunk nem élő, de a Kárpát-medencéből kimutatott (és Magyarországon is várható előfordulású) vízibogárfaj szerepel. A könyvben ismertetett csalá­dokról, génuszokról és fajokról határozókulcsot ad a szerző, majd részletesen ismerteti a taxonokat előbb morfológiai szempontból, majd életmódjuk, elterjedésük szerint. Nem lehet eléggé hangsú­lyozni az életmódra és előfordulásra vonatkozó adatok fontosságát, hiszen ezek a természetvédőtől a hidrobiológusig, a muzeológustól a gyűjtőkig úgyszólván mindenkit érdekelnek. Amíg az idegen nyelvű szakmunkákból a morfológiai sajátosságok rendszerint jól kikereshetők, a többnyire igen szűkszavúan megadott ökológiai paraméterek viszont igen korlátozott mértékben alkalmazhatók a hazai viszonyokra. A szerző e tekintetben rendkívül alaposan járt el, hiszen hazánk összes jelentős gyűjteményének adatait felhasználva írta meg az „apróbetűs" életmód adatokat. Nem kevésbé állhatatos és precíz munka a határozókulcsok megszerkesztése, az alaktani sajátosságok ismertetése, amelyhez az alapot a modern és általánosan elfogadott cikkek, szakkönyvek áttekintése szolgáltatta. Impozáns, 458 rajzból álló ábraanyag segíti a határozást. A jellegzetes, könnyen felismerhető fajok egyszerűen kikereshetők a zömében átvett habitusrajzok segítségével. A könyv szakmai rangját a lektor, Merkl Ottó neve is szavatolja.

Bízvást állíthatjuk, hogy Csabai Zoltán munkája, mely lényegében véve a ^Magyarország Állatvilága" (Fauna Hungáriáé) szerkezetét követi, a témával foglalkozó entomológusok és hidrobiológusok nélkülözhetetlen szakkönyve.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr62306218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.