Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Méhes Gyula és Karl János (szerk.) (1925): Természethistória I. A biológia magyar úttörői.

2010.09.18. 20:53 :: szélgyőző

Méhes Gyula és Karl János (szerk.) (1925): Természethistória I. A biológia magyar úttörői. Atheneum R. T., Budapest, 236 pp.

A hazai állattan és növénytan rég eltávozott, kiemelkedő kutatói elevenednek meg a 85 éve megjelent könyv sárguló lapjain. Összesen húsz magyar természettudósról rajzol hű képet Méhes Gyula, Karl János, Szilády Zoltán és mások a Trianon utáni időszak jellemzően pesszimista, nosztalgikus hangján. Míg Kitaibel Pál vagy Herman Ottó neve a nagyközönség előtt is jól ismert regényes életútjuk, polihisztorságuk és elsősorban hátrahagyott életművük, szellemi örökségük máig ható elevensége révén, másokat inkább a szűkebb szakma őriz emlékezetében. Ezek közé tartozik a két tudós, Frivaldszky Imre és rokona, Frivaldszky János, a honi zoológia, azon belül is a főként a rovartan megalapozói és egyben kiváló művelői. Míg Frivaldszky Imre (1799–1870) a lepkészet és bogarászat mellett a zoológia egyéb ágait is sikerrel művelte, a fiatalabb János (1822–1895) elsősorban koleopterológia területén alkotott nagyot. Gyűjtőutak országhatáron innen és túl, rendkívüli fajismeret, a múzeumi gyűjtemény fejlesztése, kiterjedt levelezés a nemzetközi entomológia legjobbjaival – ezek jellemzik leginkább a két tudóst. Tudományos közlemények és az általuk felfedezett, új fajok százai fűződnek nevükhöz.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr382306140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.