Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Móczár László: Rovarok közelről.

2010.09.18. 21:09 :: szélgyőző

Móczár László: Rovarok közelről.

Igazi csemegét tart a kezében az olvasó, ha belelapoz a ma 95 éves, jelenleg is kitűnő egészségnek örvendő és bámulatra méltóan aktív Móczár László professzor több mint 50 éve megjelent könyvébe. A hazai rovartan e kiváló tudósának gyerekkori emlékei, személyes élményei valamint 50–100 éve élt nagy rovarászok szavai elevenednek meg a kötet lapjain. Habár Móczár László nyilván a számára kedves rovarvilágot akarta a figyelem középpontjába állítani, munkája legalább annyira tudománytörténetről szól, mint entomológiai megfigyeléseink közreadásáról. Miközben megismerjük a rovarélet parányi rezdüléseit, átérezzük, hogy az apró lények szemlélése, gyűjtése és főként fényképen való megörökítése nem csupán eszköz a tudomány szolgálatában, hanem élmények, tapasztalatok nagyszerű sorával ajándékozza meg a kellőképpen türelmes és állhatatos kutatót.

Lenyűgöző a tiszavirágok kikelése a lárvabőrből, majd a röpképes rovarok tánca a víz fölött. Úgyszintén nagyon érdekes a hatalmas és „vérszomjas” szitakötők vadászata, vagy a bogarakról és a pillangókról szóló ismertetés. A legtöbb könyvfejezetben azonban a méhekről, dongókról és darazsakról olvashatunk, ami nem véletlen, hiszen Móczár László professzor sokirányú tevékenységének középpontjában mindig is a hártyásszárnyúak álltak.

Szél Győző

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr622306174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.