Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Móczár László (szerkesztette) (1963): Képes állatvilág I. Hazai gerinctelen állatok.

2010.09.18. 20:47 :: szélgyőző

Móczár László (szerkesztette) (1963): Képes állatvilág I. Hazai gerinctelen állatok. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest, 256 pp.; Képes állatvilág II. Hazai gerinces állatok. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest, 255 pp.

 

Gyerekkorom egyik meghatározó könyv-élménye volt a Móczár László által szerkesztett Képes állatvilág, melyhez csak állatorvos nagybátyám könyvtárában férhettem hozzá, szüleimnek ugyanis nem volt meg. (A másik kedvencemet, Homoki-Nagy István Hegyen-völgyön c. nagy alakú könyvét is kizárólag Gyurka bácsinékál lehetett lapozgatni.) A Képes állatvilágot már csak gyönyörűséges borítója miatt is szerettem kézbe venni. Jó 40 év után csak most tudatosult bennem, hogy a 600 varázsos fekete-fehér fényképfelvétel közül két állat könyvbeli képe kitörölhetetlenül belém vésődött: a szabályos trágyagolyót görgető óriás-galacsinhajtóé meg a szilaj rétisasé, mely egy faállványon ül, hatalmas a csőre és valószerűtlenül erős, karmos lába van. Bár már 10 éves koromtól rendszeresen kerestem lepkéket és bogarakat, a lelki szemeim előtt gyakran megjelenő galacsinhajtót csak jóval később, a Pest megyét is érintő „sáskajárás” évében, 1993-ban sikerült Örkényben megpillantani.

A Képes állatvilág valójában fotóalbum, mely bőséges áttekintést ad a hazai fajokról. A képekhez írt tömör jellemzés részben az egyes állatok megjelenését, részben hazai élőhelyét, elterjedését mutatja be. Önállóan is nagy segítséget nyújt a felismeréshez, de az Állathatározó használatát is megkönnyíti, ha a meghatározott faj képét természetes környezetében láthatjuk. A művészi képek elkészítésében Móczár Lászlón kívül még számos szakember vett részt, mint például Országh Mihály, Tildy Zoltán a gerincesek esetében.

Megjegyzés: Az eredetileg 9000 példányban kiadott könyv ára 70 forint volt. Jelenleg antikváriumban is csak ritkán kapható, akkor is többnyire borító nélkül.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr762306136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.