Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Stanislav Laibner: Elateridae of the Czech and Slovak Republics. (Elateridae Öeské a Slovenské re-publiky.)

2010.09.18. 21:28 :: lagria

Stanislav Laibner: Elateridae of the Czech and Slovak Republics. (Elateridae Öeské a Slovenské re-publiky.) Kabourek, Zlin, 2000, 292 pp, 9 színes tábla, 520 fekete-fehér ábra, ISBN 80 901466 6 X; 24 x 18 cm

A teljes terjedelmében kétnyelvű könyvből Közép-Európa minden pattanóbogár-faja meghatározható. Mivel a Magyarországról igen, de Szlovákiából (még) nem kimutatott fajok záró­jelben szerepelnek benne, a hazai fauna tagjainak identifikálásához is szinte tökéletesen megfelel. A határozókulcs rendkívül lényegretörő, híján van annak a felesleges szószaporításnak, amelyek számos (főleg régebbi) műben csak a terjedelmet növelik, de az állat felismerését egyáltalán nem könnyítik meg. Stílusában a „Die Käfer Mitteleuropas" méltán népszerű köteteihez hasonló. A részletrajzok minden vitás kérdésben támpontot nyújtanak. A színes táblákon valamennyi fajról látható habitus­kép, amely persze az általános megjelenésükben felettébb hasonló, szürkés-barnás-feketés fajok elkülönítésében nem játszik szerepet, de az abszolút kezdők számára legalább a kisszámú, karakteres külsejű állat meghatározását elősegíti.

A határozókulcsot megelőző fejezetekben alapos áttekintést olvashatunk az imágók és a lárvák morfológiai felépítéséről, a pattanóbogarak életmódjáról, gazdasági jelentőségéről, gyűjtéséről, pre­parálásáról, neveléséről és klasszifikációjáról.

Stanislav Laibner munkája remekül példázza a hajdani vasfüggönyön inneni országok ento-mológiai fejlődését. A támogatások megvonása és más pénzügyi korlátozások miatti sirámok köze­pette egyes intézmények és magánvállalkozók (pl. a most tárgyalt könyvet kiadó Vit Kabourek) beszüntették a sebek nyalogatását, és jobbnál jobb, magas esztétikai és tudományos színvonalú kiadványokkal rukkolnak elő. A jól szerkesztett, egyre több színes képet tartalmazó (egyszóval gusztusos) folyóiratok és könyvek egyformán felbukkannak Varsóból, Pozsonyból, Prágából, sőt Szó­fiából is. A sorba nem tilos beállni.

Merkl Ottó

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Merkl Ottó

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr32306223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.