Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Daday Jenő: Rovartani műszótár. A leíró rovartan legfontosabb műszavainak foglalata.

2010.09.21. 16:27 :: szélgyőző

Daday Jenő: Rovartani műszótár. A leíró rovartan legfontosabb műszavainak foglalata.

Kiadás éve, megjelenés helye, oldalszám: 1894, A Királyi Magyar Természettudományi Társulat, Budapest, 56 oldal

Megjegyzés: árveréseken és antikváriumokban néha fölbukkan, ára 3000 és 6000 Ft között mozog


A számos vonalrajzzal illusztrált mű a rovarok alaktanában szereplő szakkifejezések gyűjteménye. Használhatóságát növeli, hogy a szerző nemcsak a latin (illetve görög)-magyar, hanem a magyar-idegennyelvű szószedetet is összeállította. Mint az előszóból kiderül, Daday, illetve az őt megbízó Természettudományi Társulat elsősorban az általános rovartani kifejezések összegyűjtését tekintette céljának, és nem foglalkoztak olyan szakszavakkal, melyek csak egyes rovarcsoportok, mint például a levéltetvek, legyek, fürkészdarazsak stb. szárnyerezetére vagy más speciális szerveire vonatkoznak. A több mint 110 éves munka ma is igen hasznos a rovartant művelők számára.

Az elsősorban rákkutatóként és hidrobiológusként ismert Daday Jenő (1855-1920) a kolozsvári egyetem matematika-természettudományi szakát végezte el (1874-1878), majd tanársegéd a kolozsvári egyetem "Állattani Intézetében". Már egyetemi hallgatóként nagy hatást tett rá idősebb Entz Géza, aki korábban tanára, később felettese, de barája is volt. 1887-ben került a Nemzeti Múzeumba segédőrként, 1902-től pedig a budapesti műegyetem professzora lett.

Daday sokoldalú és igen termékeny zoológus volt, közel 7000 nyomtatott oldalt kitevő munkájának zöme hidrobiológiai témájú. Érdeklődési köre, kutatásainak fő tárgya a vízi gerinctelen szervezetek (pl. egysejtűek, alsórendű rákok, férgek) morfológiai leírása, anatómiája, ökológiája és faunisztikája volt. Életében 42 genuszt és több mint 800 tudományra új fajt írt le, de új alcsaládokat, családokat, sőt alrendeket is felállított.

Munkainak zömében magyarországi fajokkal foglalkozott, de több publikációjában tárgyal ázsiai, afrikai, amerikai, ausztráliai és más földrészeken élő szervezeteket. A Föld legkülönbözőbb területein gyűjtött sós- és édesvízben élő planktonikus élőlények meghatározására, feldolgozására számos múzeumtól és intézettől kapott felkérést. Tanulmányaiban a fajok leírását művészi rajzaival egészítette ki. Kagylósrákokról írt monográfiájáért az Akadémia Vitéz-díjjal tüntette ki (1900). Még mai  is alapvetőnek számít "A magyarországi tavak halainak természetes tápláléka" című közel 500 oldalas műve. 1889-ben lett az akadémia levelező, 1910-ben pedig rendes tagja.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr592312846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.