Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Dudich Endre (szerkesztette): A rovargyűjtés technikája

2010.09.23. 16:05 :: szélgyőző

Dudich Endre (szerkesztette): A rovargyűjtés technikája

Kiadás éve, megjelenés helye, oldalszám:
1951, Közoktatásügyi Kiadóvállalat, Budapest, 250 oldal

Megjegyzés: antikváriumokban olykor felbukkan, ára állapotától függően 1500-3000 Ft között mozog


Ma, a környezetszennyezés és a pusztuló természeti értékek korában kisebb hangsúly esik az állatgyűjtésre, és az iskolákban sem teszik már kötelezővé  rovargyűjtemények beadását. Az, hogy nem kell gyűjteni, előnyös lehet a természetmegőrzés szempontjából, viszont hátráltatja a rovarok megismerését. Míg a madarak egy jó távcsővel messziről is kényelmesen tanulmányozhatók, a rovarok alaposabb megismerése szinte reménytelen gyűjtés és gyűjtemény nélkül. A különféle állatcsoportok szakszerű gyűjtésére valamint kikészítésére (preparálására) sokféle módszert fejlesztettek ki, erről szól Dudich professzor könyve.

A rovargyűjtés technikája c. könyvet az akkori kor legkiválóbb zoológusai, Balogh János, Jermy Tibor, Kaszab Zoltán, Soós Árpád, Székessy Vilmos és még sokan mások írták. A bogarakról szóló 22 oldal Kaszab Zoltán munkája. Élvezetes és olvasmányos stílusban megírt tanulmányából nyilvánvaló, hogy nem más munkákból átvett ismeretanyagot tár az olvasó elé, hanem saját gyűjtési tapasztalatainak gazdag tárházából merített. Kaszab tanulmányából mindenekelőtt megismerhetjük azokat az élőhelyeket, ahol bogarakat lehet gyűjteni. Képet kapunk a gyűjtés számos fortélyáról, melyek éppúgy nem nélkülözhetők, mint a speciális gyűjtőeszközök. Végül a bogárpreparálás módszereit tekinthetjük át, majd bőséges irodalomjegyzék következik.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr102318197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.