Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Muskovits József és Hegyessy Gábor: Magyarország díszbogarai (Coleoptera: Buprestidae)

2010.09.23. 15:26 :: szélgyőző

Muskovits József, Hegyessy Gábor: Magyarország díszbogarai (Coleoptera: Buprestidae)


    rightÖsszefoglalás: 120 hazai, illetve Kárpát-medencei díszbogár határozókulcsa, részletes morfológiai jellemzése, a fajok hazai és külföldi elterjedése, életmódjának (szaporodás, tápnövény, élõhelytípus, stb.) megadása. A munka a nagyobb múzeumi és amatőr gyűjtemények valamint a hazai és külföldi szakirodalom lehetőség szerinti teljes földolgozásán alapul, és tartalmazza a szerzők eddig publikálatlan tenyésztési eredményeit.
    Hiánypótló munka megírására vállalkoztak a szerzõk, amikor az erdőgazdasági szempontból sem elhanyagolható jelentőségû csoport monografikus feldolgozását elvégezték. Bár a címben magyarországi díszbogarakat olvashatunk, a munka valójában bőséges kitekintést ad a szomszédos országok (Szlovákia, Románia, Horvátország, stb.) faunájáról is. Jelen összefoglalás tehát ebbõl a szempontból rokon vonásokat mutat a nagyszabású Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae) címû sorozat füzeteivel, amelyeben szintén a történelmi Magyarország (a Kárpát-medence) fajai képezik a feldolgozás kiinduló pontját. Hasonlóságról beszélhetünk abban az értelemben is, hogy a genuszokra, illetve a fajokra adott határozókulcsot részletes morfológiai jellemzés valamint a fajok életmód-adatai egészítik ki. Amíg azonban a Fauna Hungariae köteteiben rendszerint csak szûkszavú utalásokat találhatunk az általunk keresett fajok életmódjáról, a szerzõk jelen munkája figyelemre méltó aprólékossággal tárgyalja a díszbogárfajok tápnövényeit, az imágó és a lárva élõhelyét, a fejlõdés módját. Megjegyezzük, hogy a díszbogarakról faunafüzet ezidáig nem jelent meg, így az érdeklõdök magyar nyelven csak az Állathatározóból szerezhetnek információt e csoportról, de abban csupán a hazai fajok egy része szerepel, vagyis meglehetõsen korlátozott a használhatósága. A bogarászok által sokat használt Die Käfer Mitteleuropas díszbogarakra vonatkozó részében viszont nem találhatók meg a hazánkban felbukkanó dél-európai, illetve mediterrán fajok.
    A hazánkon, illetve a Kárpát-medencén kívül esõ elterjedési adatokat a szerzõk részletesen, országonként közölték. Külön kell szólni a díszbogarak hazai elterjedésérõl, amelyet Muskovits és társai az összes jelentékeny magyarországi múzeumi és amatõr gyûjtemény átnézésével készítettek el. Teljesség tekintetében ilyen szempontból vitán felül a Magyar Természettudományi Múzeum gyûjteménye áll, mindazonáltal a munka nagy mértékben támaszkodik a szerzők széleskörû gyûjtési és tenyésztési (kinevelési) tapasztalataira is. Jelen könyvben az összes (120) faj esetében megadták a magyarországi ponttérképet, azonkívül a függelékben az elõfordulási helyek föl is vannak sorolva olyan részletességgel, ahogyan az a szerzõk által átnézett példányok lelõhelycéduláin szerepelt.
    Igen értékes és újszerû része a munkának az Anthaxia (virágdíszbogarak) és Agrilus (karcsúdíszbogarak) faji szintû ismertetése, hiszen e két nem fajainak egy része taxonómiai szempontból rendkívül problematikus, és a szakirodalomban a róluk alkotott kép még korántsem egységes. Úgyszintén dícséretes vállalkozás az egységes magyar nevezéktan megalkotása, hiszen a könyvben szereplő 120 díszbogár közül legfeljebb a fajok felének volt magyar elnevezése.

Szél Győző

summary:

Jewel beetles of Hungary (Coleoptera: Buprestidae)

In this book identification keys and detailed descriptions are given about 170 species occuring in Hungary and in the adjacent countries. 231 figures make the determination easier. Detailed locality data are given on the basis of specimens deposited in museums and private collections. 120 distribution maps, 16 colour plates with pictures of 135 species, list of synonyms, literature and indices can also be found in this book. All this in two languages: in Hungarian and English in one volume! We offer this book the naturalists, environmentalists and entomologists who would like to make yourself familiar with this beautiful and interesting family of beetles.

The authors

1 komment

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr462318108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adrienne17 2011.11.10. 13:03:31

Keresném megvételre a Magyarorszag diszbogarai c. könyvet, akar hasznaltat is. Ha valakinek van felesleges példanya, kérem irjon a katimurbach kukac gmail.com cimre. Karacsonyi ajandéknak szerettem volna, de a kiadonal mar nincs:(
Köszönettel:)