Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.01_mtm_logo_color_allo_smaill.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Címkék

Abafi-Aigner Lajos (1) Ádám László (1) bakony (2) Bálint Zsolt (1) barazília (1) Bíró Lajos (1) bogárfauna (1) carabidae (1) carabus (2) cerambycidae (1) cincerek (1) cincérfélék (1) csíboralkatúak (1) Csiby Mihály (1) Csiki Ernő (2) Daday Jenő (1) die käfer mitteleuropas (1) Endrődi Sebő (1) fauna hungariae (3) Fauna Regni Hungariae (1) Faunistica (1) folia heyrovskyana (1) Fragmenta (1) Frivaldszky Imre (1) Gozmány László (1) Gubányi András (1) gyászbogár (1) Hangay György (1) határozó (1) holyvafélék (1) Horváth Géza (1) Hungarica (1) hydraenidae (1) hydrophiloidea családsorozat (1) käferfauna (1) kárpát medence bogárfaunája (2) Kaszab Zoltán (2) Keve Gyula (1) könyv (1) közép európa rovarainak színes atlasza (1) kutatás (2) Kuthy Dezső (1) lamellicornia (1) lemezescsápú bogarak (1) levélbogarak (1) levélbogarak–chrysomelidae (1) magyarország állatvilága (1) magyarorszag allatvilaga (1) magyar rovartani társaság (1) Magyar Természettudományi Múzeum (5) Medvegy MIhály (1) Méhely Lajos (1) Merkl Ottó (2) Mészáros Ferenc (1) Mocsáry Sándor (1) monográfiák (1) palpicornia (1) Pál János (1) Papp László (1) Paszlavszky József (1) Pável János (1) r.könyvismertetések száma (1) Retezár Imre (1) rovargyűjtés (1) rovarok között (1) Rovartani Lapok (1) sár józsef (1) Sas-hegy (1) staphylinoidea családsorozat (2) Szél Győző (1) tenebrionidae (1) természetvédelem (1) Trianon (1) Új-Guinea (1) Vásárhelyi Tamás (1) Vig Károly (2) vízibogarak (1) Yves Bousquet (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csiki Ernő (szerkesztette): Ízeltlábúak. Rovarok II. (Kétszárnyúak, bolhák, bogarak, sodortszárnyúak, hártyásszárnyúak). Soklábúak, Őslégcsövesek, medveállatkák, rákok I. - In. Brehm Alfréd: Az állatok világa.

2010.09.29. 21:58 :: szélgyőző

Csiki Ernő (szerkesztette): Ízeltlábúak. Rovarok II. (Kétszárnyúak, bolhák, bogarak, sodortszárnyúak, hártyásszárnyúak). Soklábúak, Őslégcsövesek, medveállatkák, rákok I. - In. Brehm Alfréd: Az állatok világa. A legújabb német kiadás nyomán teljesen átdolgozott, az új felfedezésekkel és a magyar vonatkozásokkal kiegészített új magyar kiadás.

Kiadás éve, megjelenés helye, oldalszám: 1929, Gutenberg Könyvkiadóvállalat, Budapest, 424 oldal

Példányszám, beszerezhetőség: Antikváriumokban olykor fölbukkan. Ára állapottól függően 1500-5000 Ft között mozog. Az utóbbi időben többnyire a teljes sorozatot (18 vagy 19 kötet) árulják 70 és 130 ezer Ft közötti áron.

A Brehm: Az állatok világa című könyvsorozat második magyar kiadása az 1920-as évek végén és az 1930-as évek elején jelent meg (sajnos pontos évszám nem szerepel a köteteken), több kiváló tudós (Csiki Ernő, Éhik Gyula, Gelei József, Soós Lajos, Leidenfrost Gyula, Schenk Jakab) szerkesztésében. Többségük a Magyar Nemzeti Múzeum akkori Állattárának (a mai Magyar Természettudományi Múzeumnak) a dolgozója volt. A 18 kötethez 19-ikként hozzátették De Kruif: Bacillus vadászok című művét, mutatván, hogy az egysejtű szint alatt is léteznek élőlények (bár azóta tudjuk, hogy nem állatok). Az elegáns, aranyozott gerincű kötetekből álló impozáns sorozat a megjelenés időszakában nyilván nemcsak a tudás forrását jelentette, hanem - az ebédlőhöz, a tálalóhoz vagy a zongorához hasonlóan - a kifinomult polgári ízlés megtestesítője is volt egyben.

A 18, illetve 19 kötetes Brehm sorozat közbülső helyet foglal el a magyar nyelvű kiadások sorában. Elődje, az 1900-as évek elején megjelent, Méhely Lajos által szerkesztett, tízkötetes, félbőrkötésű Brehm mind az ábrák számában, mind a papír minőségében vitathatatlanul az első helyen áll, és ez magas árában is tükröződik. Az 1950-es években megjelent négykötetes változat terjedelmében és külalakjában is jóval visszafogottabb.

A Brehm-könyvek óriási előnye, hogy nem szűkölködnek a terjedelemben. Az olyan állatokról mint a vaddisznó, a farkas, vagy a rovarok közül a szarvasbogár és a hőcincér vagy a lódarázs, oldalakon keresztül olvashatunk, nemcsak morfológiai leírásokat, hanem lélegzetelállító eseteket, történeteket, melyek vadászokkal, természetjáró emberekkel estek meg. A kiváló rajzok és színes festmények, képek nem csupán korrekt másai a valóságnak, hanem az alkotó képzeletét is elénk vetítik a hangulatfestő háttér vagy egy-egy kivételesen ellesett, mégis jellemző pillanat megformálásában.

A jelen kötetben a bogarakról szóló, 120 oldal terjedelmű részt Csiki Ernő, a Magyar Nemzeti Múzeum Állattári Osztályának akkori igazgatója készítette el. Csiki Ernő korának bizonyosan az egyik legképzettebb és legsokoldalúbb tudósa volt, aki az akkori zoológia szinte minden megmozdulásában részt vett. (Az Állattárnak a Baross utcai épülétbe költöztetése is az ő nevéhez fűződik, és a költözés éppen 1929-ben, az Ízeltlábúakról szóló kötet megjelenése idején zajlott.) A kötet számos ábrája valamint az olvasmányos, de szakszerű ismertetések régen és ma is nagy népszerűséget kölcsönöztek a magyar Brehm-sorozatnak. Összesen 53 bogárcsalád (melyek a mai családfelosztásnak nem mindig felelnek meg) és jellegzetes fajai bontakoznak ki a magyar Brehm lapjain. Bár Csiki Ernő leginkább a magyarországi bogarat helyezte a figyelem középpontjába, azért jutott hely a trópusok emblematikus rovarképviselői számára is, mint többek között a góliát- és herkulesbogarak vagy az óriáscincér.

Szél Győző és Korsós Zoltán

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr652333327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása