Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Scholtz, C. H., Davis, A. L. V. & Kryger, U.: Evolutionary Biology and Conservation of Dung Beetles.

2010.10.06. 15:53 :: szélgyőző

Scholtz, C. H., Davis, A. L. V. & Kryger, U.: Evolutionary Biology and Conservation of Dung Beetles. (A ganéjtúróformák (Scarabaeinae) evolúció- és konzervációbiológiája)

Kiadás éve, megjelenés helye, oldalszám: 2009, Pensoft, Sofia–Moscow, 567 pp.

Példányszám, beszerezhetőség: A Pensoft Kiadónál és nagyobb rovarbörzéken beszerezhető, ára 63 euro
A ganéjtúróformák (Scarabaeinae) már Jean Henri Fabre, neves francia természettudós jó száz évvel ezelőtt végzett megfigyelései óta a rovarkutatók figyelmének középpontjában állnak. A témában megjelent két első, és egyben legjelentősebb összefoglaló munkát a mexikói származású Gonzalo Halffter és munkatársai készítették el 1966-ban majd 1982-ben. A Hanski és Cambefort (1991) szerkesztésében megjelent, sokszerzős alkotás a trágyában élő bogarak életmódjáról szól. A jelen munka megírását részben az indokolja, hogy a fentemlített alapművek fölött már kissé eljárt az idő, és nem is kaphatók, másrészt az utóbbi 18 évben szemléletében is új, törzsfejlődéstani, állatföldrajzi és élettani valamint konzervációbiológiai alapon álló kutatásokat ismertető közlemények sora látott napvilágot. A szerzők kötetükben szintetizálják és számos új eredménnyel gazdagítják a ganéjtúróformákra vonatkozó ismeretanyagot. A könyv fejezetei öt fő téma köré csoportosulnak. 1. A ganéjtúróformák evolúciós és ökológiai sikeressége; 2. A ganéjtúróformák élettani és viselkedési sajátosságainak bemutatása; 3. A Scarabaeinae alcsalád törzsfejlődése; 4. A Scarabaeinae alcsalád fajainak állatföldrajza és elterjedése; 5. A ganéjtúróformák konzervációbiológiája.

A jelen kötet a ganéjtúróformák (Scarabaeinae) kézikönyvének is tekinthető, melyben a csoport fajainak anatómiai jellegzeteségei éppúgy megtalálhatók, mint az elterjedésükre, életmódjukra és táplálkozásukra, a trágya hasznosításának módjára vagy éppen a modern rendszertan szerinti besorolásukra vonatkozó ismeretek. A szerzők a címben szerepelő „dung beetles” elnevezést szűkebb értelemben használják, nem értik bele sem a trágyabogarakat (Aphodiinae), sem pedig az álganéjtúrókat (Geotrupidae). A kötet valójában az Eurázsiában, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában valamint Ausztráliában élő alagútásók (tunnellers) és görgetők vagy galacsinhajtók (rollers) különféle csoportjait és képviselőit mutatja be. A könyv szépségét és használhatóságát nagyban növeli a számos fekete-fehér és színes ábra. Az ábrák egy része a Scarabaeinae alcsalád 12 tribusának (Dichotomiini, Onitini, Phanaeini, Coprini, Oniticellini, Onthophagini (alagútásók), illetve Canthonini, Scarabaeini, Gymnopleurini, Eucraniini, Eurysternini, Sisyphini (galacsinhajtók)) jellemző képviselőit mutatja be igen látványos és apró részletekig kidolgozott színes grafikák formájában.

A könyvet a szerzők egyaránt ajánlják az általános rovartan szakembereinek, mint a specialistáknak. Számot tarthat a kötet ezenkívül a rovarrendszertan és az alkalmazott rovartan kutatóinak érdeklődésre, de haszonnal forgathatják az egyetemisták és a kontervációbiológusok is.
Szél Győző

For a relatively small group of insects, dung beetles have attracted an inordinate amount of scientific interest over the years. This started with the work of the famous French naturalist Jean-Henri Fabre about 100 years ago, but it was the work of Gonzalo Halffter of Mexico, and his collegues, who first placed dung beetles on the scientific map by the publication of two important synthetic works. The first was published in 1966 (natural history) and this was followed by another in 1982 (nesting and breeding behaviour). A multi-authored book on dung beetle ecology, edited by Ilkka Hanski and Ives Cambefort, was published in 1991. These volumes are long out of print and mostly unavailable. In the 18 years since the last book was published there has been a steady stream of research published on dung beetle phylogeny, biogeography, physiological ecology and conservation, fields that were not, or barely treated in the previous books. The current work synthesises and updates most of the major elements covered in those studies, but introduces several novel sections in a phylogenetic aproach to the natural history of dung beetles. The aspects covered, in five sections, are the following: (A) Evolution and ecological success of dung beetles; (B) Physiological end behavioural ecology of dung beetles; (C) Phylogeny of the Scarabaeinae; (D) Historical biogeography of the Scarabaeinae and its physical and biotic drivers; (E) Conservation of dung beetles.

The content of the book is balanced in such a way that the information contained in it should be of interest to general entomologists, research specialists on dung beetle natural history, insect systematists, students of entomology, agricultural scientists and insect conservationists.

The authors of the book were based in the Scarab Research Group in the Department of Zoology and Entomology at the University of Pretoria, South Africa during the planning and first stages of writing of the book. Ute Kryger has since returned the her native Germany after spending six years as a post-doctoral research fellow in the research group. Adrian Davis and Clarke Scholtz are still there; AD as a senior research fellow and CS as Professor of Entomology.
 

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr932350934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.