Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Folia Heyrovskyana, Serie B, Icones Insectorum Europae Centralis Pavel Prudek: Mycetophagidae 2005 (1)

2010.10.08. 09:53 :: szélgyőző

Folia Heyrovskyana, Serie B, Icones Insectorum Europae Centralis
Pavel Prudek: Mycetophagidae 2005 (1)
Vit Kabourek, Zlín, 4 pp.

Megjegyzés: a gombabogarakról szóló füzet Vít Kabourektől megrendelhető, és a prágai valamint a pozsonyi rovarbörzéken megvásárolható. Ára 1800 Ft.

Nagyszabású vállalkozásba kezdett Vít Kabourek, cseh kiadó és könyvkereskedő 2005-ben, amikor saját kiadásában megjelentette a Közép-Európa bogarait ismertető első füzetet. A füzetek a Folia Heyrovskyana c. rovartani folyóirat külön sorozatában (Serie B) „Icones Insectorum Europae Centralis” (= Közép-Európa rovarainak színes atlasza) címen jelennek meg egy-egy bogárcsalád bemutatásával színes fényképek segítségével. A szerzők a cseh rovartani iskola legkiválóbbjai. A bemutatott bogárcsalád minden faja megjelenik képen – olykor a hím és nőstény külön is. A Frantisek Slamka által készített kiváló minőségű fotókon preparált példányok láthatók. (Kabourek, a rovarász körökben jólismert antikvár kereskedő, igen nagy gondot fordít a szép és tökéletes állapotú példányok beszerzésre.) A számozott illusztrációk mellett tábla mutatja a genusz- és a fajneveket, a példány nagyságát milliméterben, majd az országot, ahonnan a szóban forgó fajt kimutatták. Összesen hét ország adatait vették be, ezek: Ausztria (AU), a Cseh Köztársaság (CZ), Németország (GE), Magyarország (HU), Lengyelország (PL), Szlovákia (SK) valamint Svájc (SZ). A kötetek bevezetőjében a szerző ismerteti legfontosabb forrásmunkákat, miközben többnyire áttekintést is ad a bogárcsalád kutatásának korszakairól, esetleg vázolja a család problematikus taxonjait vagy valamilyen a családot érintő nemrégiben tisztázott nehézséget. Végezetül a szakirodalom felsorolása zárja a művet. A jelen füzetben a Tenebrionoidea családsorozat első családja, a gombabogárfélék (Mycetophagidae) kerültek bemutatásra. A család hazai fajainak száma 16, a jelen füzet összesen 17 fajt ismertet. Segítségével a csoport hazai képviselői jól azonosíthatók.

Szél Győző
 

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr682355744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.