Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Hurka, K.: Brouci Ceske a Slovenské republiky. Beetles of the Czech and Slovac Republics. (A Cseh és a Szlovák Köztársaság bogarai)

2010.10.08. 10:47 :: szélgyőző

Hurka, K.: Brouci Ceske a Slovenské republiky. Beetles of the Czech and Slovac Republics. (A Cseh és a Szlovák Köztársaság bogarai)

Kiadás éve, megjelenés helye, oldalszám: 2005, Vit Kabourek, Zlín, 390 oldal

Példányszám, beszerezhetőség: A kiadvány mára feltehetőleg elfogyott, de nemzetközi rovarbörzéken esetleg beszerezhető. Ára 35 euro.

A jelen kötet 70 színes táblán 105 bogárcsalád több mint 1000 képviselőjét mutatja be, melyek zöme hazánkban is megtalálható. A képek igen jó minősége garantálja, hogy számos bogár pusztán az ábrák nézegetésével, a könyvet lapozgatva is könnyűszerrel fölismerhető, azonosításukhoz nincs szükség határozókulcsra. Ebből a szempontból leginkább a közel száz éve megjelent, híres Reitter-féle ötkötetes sorozattal (Fauna Germanica) vethető össze, mely hosszú ideig a bogarászok bibliájának számított. A könyv szerzője a prágai Károly Egyetem Állatrendszertani Tanszékének néhai professzora, Karel Hurka (1931–2004), Közép-Európa legismertebb entomológusai közé tartozik. Elsősorban az európai futóbogarak szakembereként vált ismertté. Kedvenc kutatási területe a nagy testű futrinkák (Carabus-fajok) és lárváik ökológiájára irányult.

A Cseh és a Szlovák Köztársaság bogarai című könyv jelentős részét a szöveges rész teszi. Az érintett családokról és alcsaládokról bőséges ismertetés olvasható: az egyes csoportok a Földön ismert fajszáma minden esetben föl van tüntetve, ami igen hasznos információ. A rövid alaktani jellemzés után a szerző a család képviselőinek életmódját, élőhelyét mutatja be. A kiválasztott fajokról csak a legfontosabb morfológiai tudnivalók vannak megadva, mint a testméret, a testalak, a színezet, esetleg a csáp alakulása, a lábfejízek száma stb. Az élőhelyre (a tápnövényre, ha van) valamint a csehországi, illetve a szlovákiai előfordulásra és a faj ritkaságára mindenképp történik utalás – ezek az információk igen nagy mértékben alkalmazhatók a hazai viszonyokra.

Hurka professzor könyve úgyszólván az összes rovarásznak ajánlható, aki bogarakkal foglalkozik. A kezdőknek talán leginkább a fajismeret bővítése szempontjából hasznos, míg a szakembereknek a főképp a családjellemzések szakszerűsége és pontossága miatt nélkülözhetetlen. A kiadott kétnyelvű kötetek kétféle változatban, cseh-angol, illetve cseh-német  nyelven jelentek meg.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr372355851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.