Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Jermy Tibor és Balázs Klára (szerkesztették): A növényvédelmi állattan kézikönyve. 3/A és 3/B kötetek. Bogarak (Coleoptera).

2010.10.08. 09:57 :: szélgyőző

Jermy Tibor és Balázs Klára (szerkesztették): A növényvédelmi állattan kézikönyve. 3/A és 3/B kötetek. Bogarak (Coleoptera).

Kiadás éve, megjelenés helye, oldalszám: 1990, Akadémiai Kiadó, Budapest, 673 oldal

Példányszám, beszerezhetőség: Mára elfogyott, antikváriumokban olykor felbukkan. A két kötet eredeti ára 325 Ft. Mai ára 2000–3000 Ft között mozog.

A nyolckötetes növényvédelmi kézikönyv elsőrendű célja a kártevők elleni védekezés elméleti biológiai megalapozása. A 15 szerző által összeállított két kötetben valamennyi bogárkártevő szerepel, melyeket a hazánkban termesztett növényekről eddig kimutattak. Az új irodalmi ismereteken kívül a ma már alig hozzáférhető, régebben megjelent magyar szakirodalmat is földolgozza, így szakmai értelemben tudománytörténeti jelentőségű. A kézikönyv a bogárcsaládok rendszertani sorrendjében tárgyalja a fajokat. Míg egyes családoknak (mint pl. a futóbogarak, a dögbogarak, a katicák) csak kevés fajáról történik említés, más csoportok, mint a cserebogarak, levélbogarak, ormányosbogarak esetében nagy számban akadnak a növényvédelem szempontjából megkülönböztetett figyelemben részesített fajok. Jellemző, hogy négy csoport: a zsizsikek, az eszelények, a cickányormányosok és az ormányosbogarak a teljes 3/B kötetet megtöltik, míg a többi bogárcsalád (szám szerint 23) fajai a 3/A kötetben találhatók.

A Jermy&Balázs szerkesztette kötetekben egy bogárfaj tárgyalására többnyire 1–1,5 oldal terjedelem jut, melyben az imágó, a lárva és a báb alaktani jellemzése után a bogár elterjedése, életmódja (tápnövénye, kárképe, fejlődési ciklusa, természetes ellenségei, gradológiája) végezetül a védekezés alapelvei kerülnek tárgyalásra. Az ismert és fontos kártevőkről mint a májusi cserebogár, illetve a burgonybogár 15, sőt majdnem 20 oldalon keresztül olvashatjuk az irodalmi források megjelölésével bőségesen teletűzdelt ismertetéseket. A szerzők többnyire fényképfelvételt is mellékeltek a természetes környezetében tartózkodó bogárról, mely az adott faj felismerését segíti. A növényvédelmi szakirodalom nagyságát jól mutatja, hogy a 3/B kötet végén 75 oldalon majdnem 3000 forrásmunka citációja található. A fajok visszakeresését megkönnyíti a 3/B kötet végén található latin-magyar névmutató.

Jelen kötetet az agrártudományok és a biológia művelőinek, növényvédelmi és környezetvédelmi szakembereknek, egyetemi oktatóknak és hallgatóknak egyaránt ajánljuk.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr182355750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.