Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Nagy Ferenc, Szél Győző és Vig Károly: Vas megye futóbogár-faunája (Coleoptera: Carabidae).

2010.10.08. 09:03 :: szélgyőző

Nagy Ferenc, Szél Győző és Vig Károly: Vas megye futóbogár-faunája (Coleoptera: Carabidae).

Nagy Ferenc, Szél Győző és Vig Károly: Vas megye futóbogár-faunája (Coleoptera: Carabidae). – Praenorica. Folia historico-naturalia 7

Kiadás éve, megjelenés helye, oldalszám: 2005, Szombathely, 235 oldal + 3 színes tábla

Példányszám, beszerezhetőség: A kiadvány korlátozott példányszámban jelent meg, mára elfogyott, antikváriumokban olykor felbukkan. Ára 1000-2000 Ft között mozog.

A jelen kiadvány Vas megye futóbogarainak (Carabidae) teljességre törekvő listáját közli részben a korábbi irodalmi források alapján, részben a szombathelyi Savaria Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum és Nagy Ferenc (Szombathely) amatőr entomológus gyűjteményének korábban még publikálatlan adatainak ismertetésével. Összesen 337 olyan futóbogárfaj szerepel a kötetben, melyeknek a Vas megyei előfordulása hitelesnek tekinthető. Ez a szám a hazai faunának több mint 63 százalékát teszi ki.

A fajok felsorolása az alcsaládok, illetve a genuszok rendszertani sorrendjét követi, a genuszon belül a fajok pedig alfabetikusan következnek. A lelőhelyek felsorolásánál külön szerepelnek az irodalmi adatok, és külön a meghatározott bogárpéldányokon található cédulák adatai. A lelőhelyen kívül az időpontot, a közvetlen gyűjtőhelyet, a gyűjtés módját és a gyűjtő nevét is feltüntették, ha az meg volt adva. Végül a fajok addig ismert hazai elterjedési típusáról, illetve legjellegzetesebb élőhelyeiről következik néhány sor. A ritkaságok esetében elterjedési térképet is mellékeltek, mely a szóban forgó faj ismert hazai lelőhelyeit mutatja be. A kötetet bőséges irodalomjegyzék zárja. A használhatóságot növeli a szószedet, ahol mind a fajnév, mind a genusznév alapján lehet keresni. Azonos fajnév és eltérő genusznév esetén, mint például az Amara rufipes, Dyschirius rufipes, Harpalus rufipes, Notiphilus rufipes stb. esetében a regiszterben a fajnév (rufipes) után a genusznév is föl van tüntetve zárójelben. A kötetet három színes tábla zárja, melyen 12 faj színes grafikája található – Pál János A4-es méretű akvareljeinek kicsinyített másai.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr352355662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.