Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

február 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Wachmann, E., Platen, R. & Barndt, D. (1995): Laufkäfer. Beobachtung, Lebensweise.

2010.10.08. 13:41 :: szélgyőző

Wachmann, E., Platen, R. & Barndt, D. (1995): Laufkäfer. Beobachtung, Lebensweise. – Naturbuch Verlag, Augsburg, 295 pp. ISBN 3-89440-125-7

Megjegyzés: a könyv Németországban is elfogyott, megszerzésére így csak antikváriumokban van lehetőség.

A közkedvelt német könyvsorozat futóbogaras kötetét tartja kezében az olvasó. Összesen 220 közép-európai elterjedésű faj kiváló minőségű színes fotója látható a kiskönyvben, mellette rövid, de igen tartalmas ismertető a bogár legfontosabb alaktani sajátosságairól valamint elterjedési területéről, élőhelyéről, életmódjáról, táplálékáról. A fényképfelvételek élő állatokról készültek természetes környezetükben, ami szokatlan az ilyen jellegű könyvekben. A bemutatott futóbogarak zöme hazánkban is él, így a könyv jó eszköz a hazai fajok felismerésében, annál is inkább, mivel a magyarországi fajok több mint egyharmada megtalálható benne. A színes képek természetesen nem válthatják ki a teljességre törekvő határozókönyveket, viszont nagyon jó szolgálatot tesznek a kezdőnek, aki határozás közben sokszor elakad az alcsaládok-tribusok szövevényében, és legtöbbször már el sem jut a fajokig. Ilyenkor a „képeskönyvet” addig lapozgatja, amíg valami hasonlóra nem bukkan, és akkor a „komoly határozót” már nem kell „Ádámnál-Évánál” kezdeni, hanem célirányosan csak a szóba jöhető néhány fajjal foglalkozhat. A futóbogarak egyes csoportjai kellő gyakorlat híján igen nehezen határozhatók, ugyanakkor kétségtelenül sok olyan jellegzetes fajuk van, amelyik egy jól sikerült kép alapján azonnal fölismerhető. E dekoratív és szakmailag is igényes kötet egyaránt ajánlható a futóbogarakkal megismerkedni szándékozóknak és a szép könyvek szerelmeseinek.

Szél Győző
 

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr322356154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.