Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

február 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Hurka, K.: Carabidae of the Czech and Slovak Republic. (A Cseh és Szlovák Köztársaság futóbogarai)

2010.10.11. 11:47 :: szélgyőző

Hurka, K.: Carabidae of the Czech and Slovak Republic. (A Cseh és Szlovák Köztársaság futóbogarai)

Kiadás éve, megjelenés helye, oldalszám: 1996, Vit Kabourek, Zlín, 565 oldal

Példányszám, beszerezhetőség: A kötet nagyobb rovarbörzéken olykor előfordul. Ára 13.000 F


Áttörést jelentett 1996-ban a cseh-angol nyelven kiadott szép kiállítású határozókönyv megjelenése, mivel ebben az időszakban hiányzott a közelmúltban megjelent revíziós cikkek eredményeit és új ismeretanyagát egyesítő szakkönyv. Az elegáns borítójú kötet számos színes habitusábrája és részletrajzai (no meg nem utolsó sorban elfogadható árfekvése) révén gyorsan közkedveltté vált a magyarországi hivatásosok és amatőrök között egyaránt. A munka ráadásul igen nagy mértékben „lefedi” a hazai faunát, és több ízben konkrét utalást is találhatunk egy-egy faj magyarországi elterjedésről. Sajátossága ezenkívül, hogy sok értékes ökológiai adatot is tartalmaz. Így például minden futóbogár esetében szerepel a hártyás szárny hosszúsága – ezt a fontos alaktani bélyeget, vagy inkáb ökológiai paramétert aránylag kevés könyvben lelhetjük föl, és többnyire akkor sem a teljesség igényével. Az is nagy előny, hogy a morfológiai jellemzésnél a szerző a tipikus tulajdonságokon túlmenően kitér a szokatlan színezetre vagy megjelenésre.

Szél Győző

 

 

 

 

 

 

 

A képen a szerző látható

Szólj hozzá!

Címkék: r.könyvismertetések száma sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr72362573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.