Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

június 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Schawaller, W., Reibnitz, J. & Bense, U. 2005: Käfer im Holz. Zur Ökologie des natürlichen Holzabbaus.

2011.07.28. 15:16 :: lagria

Schawaller, W., Reibnitz, J. & Bense, U. 2005: Käfer im Holz. Zur Ökologie des natürlichen Holzabbaus. – Stuttgarter Beiträge zur Naturkunde, Serie C – Wissen für Alle. Heft 58: 78 pp. ISSN 0341–0161.


A könyv a stuttgarti Staatliches Museum für Naturkunde ismeretterjesztő kiadványa. Közérthető módon, de tudományos alapossággal tárgyalja az elpusztult fa és a hozzá kapcsolódó gombák, illetve a rajtuk-bennük fejlődő bogarak szerepét az erdőben. A fejezetcímek (hevenyészett fordításban) a következők:
Előszó; A faanyag tulajdonságai; Az elhalt fa és a gombák; Fa és gomba mint a bogarak tápláléka; Különféle táplálékforrások (Élet a korhadt fában; Élet a gesztben; Élet a faodvakban); A tűz bogarai; Morfológia; Szúbogarak és társaik; Ragadozó bogarak; Regionális és globális példák (Baden-Württemberg díszbogarai; Délnyugat-Németország taplószúi; Afrika és Ázsia Platydema-fajai); A bogárcsaládok kislexikona; A gombák és bogaraik kislexikona; Fafajok és bogaraik kislexikona; Köszönetnyilvánítás; Irodalom; A szerzők.


Mindhárom szerző egy-egy – legalább részben – xilofág bogárcsalád szakembere, így az információ helyességében nem lehet kétségünk. A könyv egyik – talán legnagyobb – erénye a hihetetlenül jó minőségű ábraanyag, amely az egyik szerző, Johannes Reibnitz munkáját dícséri. Johannes eredeti szakterülete az elektronikus adatfeldolgozás és a digitális képalkotás, ám 2000 óta a stuttgarti múzeum preparátoraként dolgozik, ahol egyben a taplószúfélék (Ciidae) specialistája is. Szerzőtársa, Wolfgang Schawaller – a gyászbogárfélék (Tenebrionidae) egyik vezető kutatója – szerint reménytelenül rossz felvételekből is csodát képes varázsolni. A könyvben közölt bogárképek részletgazdagsága, színvilága, megvilágítása, élessége az én szememben fokozhatatlan színvonalú.
A könyv (ára 7 euró) beszerezhetőségéről a Stuttgarter Beiträge zur Naturkunde C sorozatának szerkesztője, Dr. H. Schmalfuss (elektronikus postacíme: schmalfuss.smns@naturkundemuseum-bw.de) szolgálhat felvilágosítással. A stuttgarti múzeumról honlapjuk (www.naturkundemuseum-bw.de/stuttgart/) alapján szerezhetünk további ismereteket.

szerző: Merkl Ottó
 

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Merkl Ottó

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr603107297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.