Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.

Mtmagyar.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Naptár

június 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Folia Heyrovskyana, Serie B, Icones Insectorum Europae Centralis, 2005 Jan Ruzicka: Áldögbogárfélék (Agyrtidae), dögbogárfélék (Silphidae)

2012.10.25. 14:16 :: szélgyőző

Folia Heyrovskyana, Serie B, Icones Insectorum Europae Centralis, 2005 Jan Ruzicka: Áldögbogárfélék (Agyrtidae), dögbogárfélék (Silphidae) Vit Kabourek, Zlín, 9 pp.

Megjegyzés: kötet Vít Kabourektől megrendelhető, és a prágai valamint a pozsonyi rovarbörzéken megvásárolható. Ára 3000 Ft.

Folia_Heyrovskyana_Silphidae_index.jpgAz „Icones Insectorum Europae Centralis” (Közép-Európa rovarainak színes atlasza) sorozat harmadik tagja az áldögbogarakat (Agyrtidae) és a dögbogarakat (Silphidae) mutatja be. Összesen 12 genusz 29 faja található benne. Az ábrák száma valamivel több, 36. A korábbi munkákban a két csoport egységesen dögbogarak néven szerepel. Az áldögbogarak bomló növényi és állati maradványokkal táplálkoznak, hazánkban jelenleg mindössze négy fajukat tartják számon. A dögbogarak jóval ismertebb csoportjába 22 hazai faj tartozik, melyek a holyvaalkatúak (Staphylinoidea) családsorozat legnagyobb méretű és egyben legfeltűnőbb tagjai. A temetőbogarak alcsaládjának (Nicrophorinae) képviselői a szárnyfedő és a potroh megfelelő részének összedörzsölésével cirpelő hangot adnak, melynek főként az ivadékgondozásban van jelentősége.

Szerző: Szél GyőzőFolia_Heyrovskyana_Silphidae002.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr204869514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.