Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.01_mtm_logo_color_allo_smaill.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Címkék

Abafi-Aigner Lajos (1) Ádám László (1) bakony (2) Bálint Zsolt (1) barazília (1) Bíró Lajos (1) bogárfauna (1) carabidae (1) carabus (2) cerambycidae (1) cincerek (1) cincérfélék (1) csíboralkatúak (1) Csiby Mihály (1) Csiki Ernő (2) Daday Jenő (1) die käfer mitteleuropas (1) Endrődi Sebő (1) fauna hungariae (3) Fauna Regni Hungariae (1) Faunistica (1) folia heyrovskyana (1) Fragmenta (1) Frivaldszky Imre (1) Gozmány László (1) Gubányi András (1) gyászbogár (1) Hangay György (1) határozó (1) holyvafélék (1) Horváth Géza (1) Hungarica (1) hydraenidae (1) hydrophiloidea családsorozat (1) käferfauna (1) kárpát medence bogárfaunája (2) Kaszab Zoltán (2) Keve Gyula (1) könyv (1) közép európa rovarainak színes atlasza (1) kutatás (2) Kuthy Dezső (1) lamellicornia (1) lemezescsápú bogarak (1) levélbogarak (1) levélbogarak–chrysomelidae (1) magyarország állatvilága (1) magyarorszag allatvilaga (1) magyar rovartani társaság (1) Magyar Természettudományi Múzeum (5) Medvegy MIhály (1) Méhely Lajos (1) Merkl Ottó (2) Mészáros Ferenc (1) Mocsáry Sándor (1) monográfiák (1) palpicornia (1) Pál János (1) Papp László (1) Paszlavszky József (1) Pável János (1) r.könyvismertetések száma (1) Retezár Imre (1) rovargyűjtés (1) rovarok között (1) Rovartani Lapok (1) sár józsef (1) Sas-hegy (1) staphylinoidea családsorozat (2) Szél Győző (1) tenebrionidae (1) természetvédelem (1) Trianon (1) Új-Guinea (1) Vásárhelyi Tamás (1) Vig Károly (2) vízibogarak (1) Yves Bousquet (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Oláh József (1967): Rovargyűjtés. Férgek, ízeltlábúak, puhatestűk.

2010.09.11. 18:15 :: szélgyőző

Oláh József (1967): Rovargyűjtés. Férgek, ízeltlábúak, puhatestűk. Kis technikus könyvtár. Táncsics Könyvkiadó, Budapest, 127 pp.

Gyermekkorom egyik, szinte feledésbe merült könyve. A megjelenés évében, 9 évesen már nagyon érdekelt az állatvilág, különösen a gyíkok, siklók és a látványos, feltűnő rovarok. Nagyjából ebben az időszakban kezdtem bogarakat, lepkéket és egyenesszárnyúakat gyűjteni, eszközeim hozzá természetesen nem voltak még. Viszont kezembe került Oláh József könyve, és ezermester nagyapámnak odaadtam, hogy a bekarikázott gyűjtőeszközöket készítse el nekem. A feladat korántsem lehetett egyszerű, hiszen nem egy és nem két eszköz szerepelt a kívánságlistán. De elkészültek az óhajtott tárgyak, egyik a másik után. Lett talajkaparóm, erős ásóm, lepkehálóm, vízihálóm, puha és erősebb csipeszem és még sok minden más, mint a preparálótű, az éles vágótű meg az állítható lepkefeszítő. Csak meghatódva és bámulattal tudok visszaemlékezni, hogyan elevenedett meg nagyapám kezében a már kidobásra ítélt törött partfisnyél, a szabálytalan bádoglemez, a vasdrótok meg ezernyi szemétbe való kacat, és a „legyártott tárgyak” milyen elképesztően tökéletesek voltak.

A kimustrált, de valódi marhabőr táskából tok is készült az erős és éles ásó számára. Sajnos ez az az ásó sincs már meg, de éppen olyan volt, mint Oláh József könyvének ábráján. A gyűjtő- és preparáló-arzenál megtette a hatását: a következő évben már rendszeres gyűjtőnaplót vezettem bátyámmal a megfogott és preparált rovarokról. Annak rendje és módja szerint számot adtunk a gyűjtött faj lelőhelyéről, a gyűjtés idejéről, sőt a preparálószerről is. Oláh József ma már sárguló könyve jól példázza, hogy mekkora hatást tesz egy jól megírt könyv, mely küllemében bizony alig kelhetne versenyre a mai gyönyörűen illusztrált kiadványokkal.

Szél Győző

Szólj hozzá!

Címkék: rovargyűjtés sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr842288986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása