Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.01_mtm_logo_color_allo_smaill.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Címkék

Abafi-Aigner Lajos (1) Ádám László (1) bakony (2) Bálint Zsolt (1) barazília (1) Bíró Lajos (1) bogárfauna (1) carabidae (1) carabus (2) cerambycidae (1) cincerek (1) cincérfélék (1) csíboralkatúak (1) Csiby Mihály (1) Csiki Ernő (2) Daday Jenő (1) die käfer mitteleuropas (1) Endrődi Sebő (1) fauna hungariae (3) Fauna Regni Hungariae (1) Faunistica (1) folia heyrovskyana (1) Fragmenta (1) Frivaldszky Imre (1) Gozmány László (1) Gubányi András (1) gyászbogár (1) Hangay György (1) határozó (1) holyvafélék (1) Horváth Géza (1) Hungarica (1) hydraenidae (1) hydrophiloidea családsorozat (1) käferfauna (1) kárpát medence bogárfaunája (2) Kaszab Zoltán (2) Keve Gyula (1) könyv (1) közép európa rovarainak színes atlasza (1) kutatás (2) Kuthy Dezső (1) lamellicornia (1) lemezescsápú bogarak (1) levélbogarak (1) levélbogarak–chrysomelidae (1) magyarország állatvilága (1) magyarorszag allatvilaga (1) magyar rovartani társaság (1) Magyar Természettudományi Múzeum (5) Medvegy MIhály (1) Méhely Lajos (1) Merkl Ottó (2) Mészáros Ferenc (1) Mocsáry Sándor (1) monográfiák (1) palpicornia (1) Pál János (1) Papp László (1) Paszlavszky József (1) Pável János (1) r.könyvismertetések száma (1) Retezár Imre (1) rovargyűjtés (1) rovarok között (1) Rovartani Lapok (1) sár józsef (1) Sas-hegy (1) staphylinoidea családsorozat (2) Szél Győző (1) tenebrionidae (1) természetvédelem (1) Trianon (1) Új-Guinea (1) Vásárhelyi Tamás (1) Vig Károly (2) vízibogarak (1) Yves Bousquet (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Kárpát-medencei Carabus-fajok nagykönyve

2021.10.09. 19:55 :: szélgyőző

Imre Retezár and Győző Szél (2021): The genus Carabus in the Carpathian Basin (Coleoptera, Carabidae). Systematics, faunistics and iconography. Imre Retezár, Budapest, 144 pp. + 35 Figs + 203 Plates.

 

A Kárpát-medencei nagytestű futóbogarak (Carabus-fajok) átfogó monográfiája jelent meg az idén szeptemberben Retezár Imre és Szél Győző szerzőségével. Az angol nyelvű, nagy alakú (A4-es méretű) kötet a Kárpát-medencében élő 39 Carabus-fajt mutatja be, ám az alfajokkal együtt összesen 181 taxon jelenik meg a műben. A határozókulcsban csak a fajok szerepelnek, de az összes taxonról van színes habitusfotó (a változékony színű/megjelenésű taxonokról több is) és a határozásban gyakran fontos hím ivarszervről és benne található belső zsákról is készültek fotók. A szárnyfedő fajra jellemző skulptúrája, bordázata a nagyított felvételek segítségével alaposan tanulmányozható.

 m_konyvborito_3_tifcmyk_flatten_tif_cccc.jpg

A fajok és alfajok elterjedését ponttérképek ábrázolják, míg a szöveges részben az eddig ismert lelőhelyeik fel is vannak sorolva. A térképpontokhoz szükséges lelőhelyadatoknál az irodalmi adatokon kívül elsősorban Retezár Imre magángyűjteménye szolgált alapul, de a szerzők figyelembe vették a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményének anyagát is. A lelőhelyadatok ábrázolásán kívül a szerzők röviden jellemezték a bogarak élőhelytípusait, a néhány példányban előkerült ritkaságok esetében pedig olykor részletesebb adatokat is megadtak.

 m_fig_5_copy.jpg

Jelen munka nem tartozik a „könnyű, esti olvasmányok” közé, így elsősorban a szakembereknek készült. Ettől függetlenül a kötetnek több mint a felét kitevő 200 táblányi (összesen csaknem 1500 fotót tartalmazó) kiváló minőségű színes fotó szemet gyönyörködtető, és jó alapot ad a fajok felismeréséhez a szövegben való különösebb elmélyülés nélkül is. Hasonlóképpen jól használhatók az elterjedési térképek is. A Carabus-könyv másik nagy erénye, hogy a Kárpát-medencében élő fajokat tárgyaló fontosabb közlemények szinte mindegyikét felhasználja és idézi, így jelentős időt takarít meg a témával foglalkozók számára.

 m_plate_170_fabricii_malachiticus_copy.jpg

A nagy testű futrinkák (Carabus-fajok) méretük, feltűnő megjelenésük, nem utolsó sorban pedig szépségük miatt mindig is kitüntetett figyelemben részesülnek. Viszonylag könnyen gyűjthetők és azonosíthatók, ezért a legtöbb bogárgyűjteményben helyet kapnak, elterjedésükről éppen ezért aránylag sokat tudunk. Fajaik ugyanakkor előkelő helyen szerepelnek a hazai és nemzetközi védett listákban, vörös könyvekben, de Natura 2000 fajok is akadnak köztük. Nem árt tudni, hogy a hazai fajok mindegyike védelem alatt áll (vonatkozik ez a közeli rokon bábrablókra (Calosoma) és cirpelőfutókra (Cychrus) valamint az összes homokfutrinkára (Cicindela) is. A futrinkák gyakori alanyai az általános faunisztikai és monitoring vizsgálatoknak, ugyanakkor előszeretettel alkalmazzák őket közösségszerkezeti (community structure) kutatásokban is, hiszen érzékenyen reagálnak a különféle környezeti paraméterekre, másrészt a talajcsapdázással szerzett kvantitatív adataik statisztikailag is jól értékelhetők.

 m_plate_43_zawadzkii_dissimilis_copy.jpg

A fajok zöme a Palearktikumban terjedt el, de 11 fajuk a Nearktikumban él, így valójában holarktikus csoportról van szó. A fajok számát a mértékadó Die Käfer Mitteleuropas (Közép-Európa bogarai) c. sorozat futóbogarakat tárgyaló kötete 800-ra becsülte 2004-ben, míg egy ugyanebben az évben megjelent Carabus-monográfiában már 853 faj szerepel. Bár pontos adatot nemigen lehet megadni, az aktuális fajszám feltehetőleg megközelíti vagy el is éri az 1000-et, a faj alatti kategóriákkal együtt pedig több mint 4500 taxonról beszélhetünk egy 2019-ben publikált autentikus munka alapján. Európában a kaukázusi fajokat is beleértve kb. 250 Carabus-faj ismert, míg a Magyarországon élő fajok száma 27.

 m_plate_1_uj_psd_cmyk_psd_ccccccc.jpg

A Kárpát-medencei futrinkák zöme a lomboserdők és a fenyvesek lakója, csak néhányuk sztyepplakó, mint a magyar futrinka (Carabus hungaricus) és az érdes futrinka (C. scabriusculus), esetleg az alhavasi-havasi erdőhatár feletti zónában élnek, mint a hazánkban nem élő fenyves-futrinka (C. sylvestris) és Fabricius-futrinka (C. fabricii). Specializált életmódú fajok a kárpáti vízifutrinka (C. variolosus) és a dunántúli vízifutrinka (C. nodulosus), melyek olykor a víz alatt vadásznak, vagy ott keresnek menedéket ellenségeik elől. A fajok többsége szárnyatlan és röpképtelen, míg a szárnyas futrinka (C. clathratus) hártyás szárnya jól fejlett és jó repülő is egyben.

 m_plate_3_copy.jpg

A Carabus-fajok zömmel ragadozó életmódot folytatnak, külső emésztésűek, áldozatukra emésztőnedvet fecskendeznek, majd az előemésztett folyadékot felszürcsölik. Az imágók és a lárvák főleg éjszaka aktívak, táplálékukat (férgek, rovarok, csigák, esetleg dögök) szaglás, illetve tapintás útján találják meg. A specializáltabb, hosszú rágójú fajok nagyobb mértékben csigafogyasztók, mint a rövid rágójúak. A fajok egy része a földben, imágó alakban vészeli át a telet, amíg más fajok lárva alakban telelnek át.

 

Szél Győző

(Magyar Természettudományi Múzeum)

Szólj hozzá!

Címkék: carabus Szél Győző sz:Szél Győző Retezár Imre

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr3316715964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása