Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.01_mtm_logo_color_allo_smaill.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Címkék

Abafi-Aigner Lajos (1) Ádám László (1) bakony (2) Bálint Zsolt (1) barazília (1) Bíró Lajos (1) bogárfauna (1) carabidae (1) carabus (2) cerambycidae (1) cincerek (1) cincérfélék (1) csíboralkatúak (1) Csiby Mihály (1) Csiki Ernő (2) Daday Jenő (1) die käfer mitteleuropas (1) Endrődi Sebő (1) fauna hungariae (3) Fauna Regni Hungariae (1) Faunistica (1) folia heyrovskyana (1) Fragmenta (1) Frivaldszky Imre (1) Gozmány László (1) Gubányi András (1) gyászbogár (1) Hangay György (1) határozó (1) holyvafélék (1) Horváth Géza (1) Hungarica (1) hydraenidae (1) hydrophiloidea családsorozat (1) käferfauna (1) kárpát medence bogárfaunája (2) Kaszab Zoltán (2) Keve Gyula (1) könyv (1) közép európa rovarainak színes atlasza (1) kutatás (2) Kuthy Dezső (1) lamellicornia (1) lemezescsápú bogarak (1) levélbogarak (1) levélbogarak–chrysomelidae (1) magyarorszag allatvilaga (1) magyarország állatvilága (1) magyar rovartani társaság (1) Magyar Természettudományi Múzeum (5) Medvegy MIhály (1) Méhely Lajos (1) Merkl Ottó (2) Mészáros Ferenc (1) Mocsáry Sándor (1) monográfiák (1) palpicornia (1) Pál János (1) Papp László (1) Paszlavszky József (1) Pável János (1) r.könyvismertetések száma (1) Retezár Imre (1) rovargyűjtés (1) rovarok között (1) Rovartani Lapok (1) sár józsef (1) Sas-hegy (1) staphylinoidea családsorozat (2) Szél Győző (1) tenebrionidae (1) természetvédelem (1) Trianon (1) Új-Guinea (1) Vásárhelyi Tamás (1) Vig Károly (2) vízibogarak (1) Yves Bousquet (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Papp Károly (1943): A magyar bogárfauna határozója.

2010.10.08. 13:29 :: szélgyőző

Papp Károly (1943): A magyar bogárfauna határozója. – Kézikönyv a történelmi Magyarország területén előforduló jellegzetes bogarak meghatározására. Valamennyi középiskolai, mezőgazdasági, szakiskolai, valamint akadémiai, főiskolai és egyetemi használatra. Műnyomólapokon, valamint a szöveg között 3000 bogár és bogártestrész rajzával. Budapest, 1943, Ruszkabányai Könyvkiadó vállalat, 477 pp.

Az 1917-ben született Papp Károly koleopterológus (később Charles Steven Papp) neve a fiatalabb nemzedék tagjai előtt úgyszólván ismeretlen. Papp Károly bogarászati ismereteinek alapjait Kanabé Dezsőtől kapta a Debreceni Református Kollégiumban az 1930-as években. Ezen a helyen kezdte meg egyetemi tanulmányait is, ahol az Állattani Tanszéken professzora Hankó Béla és Rugonfalvy-Kiss István voltak. A Szegedi Egyetemen Farkas Béla professzor javaslatára választotta disszertációjának támájául Magyarország bogarainak ismertetését. 1935 és 1944 között csaknem 50 kisebb-nagyobb, zömében bogarászati tárgyú közleménye jelent meg többek között a következő folyóiratokban: A Természet, Búvár, Debreceni Szemle, Természettudományi Közlöny, Vasi Szemle. Érdekes, hogy a burgonybogárról már 1943-ban 38 oldalas illusztrált kiadványt jelentetett meg, a hírhedt kártevő dokumentált hazai megjelenése előtt 4 évvel.

Ugyanebben az évben jelent meg A magyar bogárfauna határozója c. könyve, melyről Dudich Endre, a budapesti Állattani Intézet neves professzora igen hosszú ismertető kritikát írt a Fragmenta Faunistica Hungarica 10 (1) füzetében, 1947-ben. A majd 10 oldalas kritika terjedelmében, hangvételében szokatlan, leginkább a doktori védéseken elhangzó opponensi véleményekre emlékeztet. (Igaz, ha az opponens ennyire gyengének ítéli a munkát, az többnyire nem jut el a védésig.) Nem célunk, hogy a Dudich Endre által írt erősen negatív kritkát részleteiben ismertessük, csupán néhány lényegi megállapítást közlünk. Dudich professzor keveselte a határozóba felvett 2600 bogárfajt, hiszen a Kárpát-medencei fajszámot már akkoriban durván 8000-re tették. Számos fontos család, genusz és faj hiányzik a könyvből, így egy kiszemelt bogár azonosítása gyakran lehetetlen, hiszen nem lehet tudni, hogy szerepel-e a fölvett fajok között. A más munkákból átvett és a szerző által megváltoztatott kulcsok hibái főként a kezdők számára okozhatnak nagy nehézségeket. Dudich professzor vélekedése szerint mindezek alapján Papp Károly könyve nem nyeresége a hazai állattani irodalomnak.

Közel 70 év távlatából személve kijelenthető, hogy a könyv a megjelenése idején számos hazai amatőr rovarásznak szolgált kiindulási alapműként a hazai bogárfauna megismerése szempontjából. Magyar nyelvű Állathatározó ugyanis még nem állt rendelkezésre, és a Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae) monografikus sorozat is csak 12 év múlva indult útjára. Abban az időszakban Papp Károly könyve tehát hibáival együtt is hiánypótló volt, hiszen a számos ábra jó támpontot nyújt a kezdő bogarásznak. Ma a rovarászok már nemigen forgatják ezt az inkább történeti szempontból érdekes munkát, hiszen részben elavult, részben pedig nincs hiány a népszerű és tudományos bogarászati könyvekben, melyek nagy számban jelentek meg a közben eltelt időszakban. Utólag csak sajnálni lehet, hogy Papp Károly fiatalos hévvel és lendülettel megalkotott munkáját megszületésekor nem támogatták hozzáértő szakemberek. Ha Dudich Endre kritikáját a munka végleges kiadása előtt kapja kézhez, ez nyilván nagyban emelte volna könyvének színvonalát.

Papp Károly a második világháború idején külföldre menekült. 1988-ban, angol nyelven megjelent önéletrajzi írásában (Kövesd a naplementét. A túlélés drámája. – Follow the sunset. A Dramatic Story of Survival. Entomography Publications, Sacramento, 559 pp.) részletesen ismereti a fordulatokban távolról sem szűkölködő életútját a magyarországi kezdetektől a gazdag tudományos eredményeket felvonultató sacramentoi évekig. Könyvéből többek között képet kapunk a háborús Berlinről és ottani találkozásáról Szentiványi József entomológussal valamint baráti kapcsolatáról Udvardy Miklóssal, a Dinamikus állatföldrajz c. könyv szerzőjével. Papp Károly 1971 óta a sacramentoi Kaliforniai Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (California Department of Food and Agriculture), illetve részben a Kaliforniai Egyetem (California Western University) munkatársaként dolgozott, ahol számos bogarászati témájú könyve és közleménye jelent meg. Így például a több mint 1000 illusztrációt tartalmazó munkája Észak-Amerika bogarairól (Introduction to North American Beetles, 1984). Írt ezen kívül monográfiát gyászbogarakról (A Revisional Study of the Tenebrionid Genus Araeoschizus LeConte (Insecta: Coleoptera), 1980) és illusztrált katalógust amerikai ormányosbogarakról (An illustrated Catalog of the Cryptorhynchinae of the New World with Generic Descriptions, References to the Literature and Deposition of Type Material (Coleoptera: Curculionidae), 1980. A gyászbogaras munka egyben doktori dosszertációja is volt. Kiváló rajzkészségét jól tudta kamatoztatni e munkákban. A szerzőről közölt fénykép az ormányosbogár-katalógusból való.

Szél Győző és Nagy Barnabás
 

Szólj hozzá!

Címkék: sz:Szél Győző

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr532356125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása