Bogaras könyvek

Blogunkkal a bogarakról szóló kiadványokra szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét. Elsősorban a bogárgyűjtőket célozzuk meg, akik számára sokszor nem nyilvánvaló, hogy miféle munkákból gyarapíthatják ismeretanyagukat. Emellett természetesen sokan mások, így a természetjárók vagy az állattan vizsgára készülők is haszonnal forgathatják az itt bemutatott bogaras könyveket. Végül nem titkoljuk, hogy a szép könyvek szerelmeseit is szeretnénk tájékoztatni a patinás régiségekről és az újdonságokról egyaránt.

Pár szó

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye működteti.01_mtm_logo_color_allo_smaill.jpg

A blogban megjelenő összes kép a Magyar Természettudományi Múzeum kizárólagos tulajdona.

A képeket felhasználni, csak az intézmény engedélyével szabad. Kérünk mindenkit, ezt szigorúan tartsuk be!

TOVÁBBI BLOGJAINK:

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

mtmbloglogo.jpg

Utolsó kommentek

Címkék

Abafi-Aigner Lajos (1) Ádám László (1) bakony (2) Bálint Zsolt (1) barazília (1) Bíró Lajos (1) bogárfauna (1) carabidae (1) carabus (2) cerambycidae (1) cincerek (1) cincérfélék (1) csíboralkatúak (1) Csiby Mihály (1) Csiki Ernő (2) Daday Jenő (1) die käfer mitteleuropas (1) Endrődi Sebő (1) fauna hungariae (3) Fauna Regni Hungariae (1) Faunistica (1) folia heyrovskyana (1) Fragmenta (1) Frivaldszky Imre (1) Gozmány László (1) Gubányi András (1) gyászbogár (1) Hangay György (1) határozó (1) holyvafélék (1) Horváth Géza (1) Hungarica (1) hydraenidae (1) hydrophiloidea családsorozat (1) käferfauna (1) kárpát medence bogárfaunája (2) Kaszab Zoltán (2) Keve Gyula (1) könyv (1) közép európa rovarainak színes atlasza (1) kutatás (2) Kuthy Dezső (1) lamellicornia (1) lemezescsápú bogarak (1) levélbogarak (1) levélbogarak–chrysomelidae (1) magyarország állatvilága (1) magyarorszag allatvilaga (1) magyar rovartani társaság (1) Magyar Természettudományi Múzeum (5) Medvegy MIhály (1) Méhely Lajos (1) Merkl Ottó (2) Mészáros Ferenc (1) Mocsáry Sándor (1) monográfiák (1) palpicornia (1) Pál János (1) Papp László (1) Paszlavszky József (1) Pável János (1) r.könyvismertetések száma (1) Retezár Imre (1) rovargyűjtés (1) rovarok között (1) Rovartani Lapok (1) sár józsef (1) Sas-hegy (1) staphylinoidea családsorozat (2) Szél Győző (1) tenebrionidae (1) természetvédelem (1) Trianon (1) Új-Guinea (1) Vásárhelyi Tamás (1) Vig Károly (2) vízibogarak (1) Yves Bousquet (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Magyarország állatvilágának kutatása Trianon előtt és után: A Magyar Birodalom állatvilága (1894–1918) és Magyarország állatvilága (1955–?)

2022.09.27. 15:51 :: szélgyőző

Az 1867-es kiegyezés nem csak a politikai-gazdasági helyzetnek kedvezett, hanem a kultúrában is beköszöntött a „boldog békeidő”, amelynek legemelkedettebb pillanatait 1896 jelentette, a honfoglalás ezeréves évfordulójára emlékező millenáris ünnepségek. Ez a hosszú és nyugalmas időszak egészen az első világháború kitöréséig, 1918-ig tartott, és az építészetben valamint a művészetekben éppúgy éreztette hatását, mint a tudományban. Ennek eredményeképpen a zoológiában is számos olyan jelentős mű születhetett meg, melyekre korábban nem volt példa.

Magyarország állatvilágának megismerésében alapvető szerep jutott két jelentős műnek, illetve sorozatnak. Az egyik, az 1800-as évek végén kezdődő és Trianon előtt befejezett A Magyar Birodalom állatvilága (Fauna Regni Hungariae), a másik az 1955-ben indult, és befejezetlenül maradt Magyarország állatvilága (Fauna Hungariae). Míg a korábbi munka a Trianon előtti Magyarország állatvilágának foglalata, az utóbbi elsősorban a mai határainkon belül honos faunát taglalja, de tartalmazza a határaink közelében előforduló olyan fajokat is, melyek hazai felbukkanására van esély.

 trianon_01_magybir_cimlap.jpg

Magyar Birodalom állatvilága utolsó fejezetének címlapja

A Királyi Magyar Természettudományi Társulat Állattani Szakosztályának 1893. évi februári ülésén vetette fel Horváth Géza, a Nemzeti Múzeum Állattárának poloskakutatója, hogy Magyarország ezeréves fennállásának emlékére kívánatos lenne létrehozni egy olyan faunakatalógust, amely a Magyarország területéről addig kimutatott állatfajok elterjedési adatait tartalmazza. A terjedelmesnek ígérkező mű szerkesztésével Paszlavszky József zoológust, főreáliskolai tanárt bízták meg.

 trianon_02_horvathgeza_web.jpg

Horváth Géza (1847–1937) (forrás: A MTM fotóarchívuma)

Bár a magyar birodalom állatvilágának rendszeres lajstromba vétele, a Fauna Regni Hungariae megjelenését 1896-ra tervezték, a közel 1000 oldalas mű csak jóval később, 1918-ban látott napvilágot. Benne az a 20 573 állatfaj szerepel, melyet az akkori magyar állam területén megfigyeltek. A műben található egyetlen ábra egy színezett térkép, mely a korabeli Magyarország nyolc jellemző természetföldrajzi régióját  mutatja a vármegyehatárok feltüntetésével. A térkép egyúttal a szövegben található lelőhelyek közötti könnyebb eligazodást is segíti a régiók római számozásával.

 trianon_03_magybir_terkep_web.jpg

Színezett térkép a Magyar Birodalom állatvilága műből

Mivel a Magyar Birodalom állatvilága zömét a fajok és lelőhelyek felsorolása teszi ki, az egyes részek terjedelmét elsősorban az adott csoport fajszáma szabja meg. Nem meglepő ezért, hogy a 214 oldalas, leghosszabb fejezet a bogaraké (Coleoptera). Ennek szerzője, Kuthy Dezső, az Állattár munkatársa volt. A mai napig sokat idézett mű létrehozásában Bíró Lajosnak, az Új-Guinea ismert kutatójának is oroszlánrésze volt, jóllehet neve nem jelent meg szerzőként a könyvrészlet címoldalán.

 trianon_04_birolajos_web.jpg

Bíró Lajos (1856–1931) (forrás: A MTM fotóarchívuma)

Az összesen 22 személyt számláló szerzőgárda az akkori zoológia élvonalát képviselő neves kutatókból állt; ott volt közöttük például Abafi-Aigner Lajos, Csiki Ernő, Daday Jenő, Horváth Géza, Méhely Lajos, Mocsáry Sándor, Pável János. Ők a Millennium időszakában az Állattár munkatársai voltak. A Mocsáry Sándor akadémikus által összeállított jegyzék a hártyásszárnyúakról (Hymenoptera) olyan teljes lett, hogy a listát alig lehetett egy-két fajjal bővíteni az elkövetkező években, és hosszú időn át biztos alapot nyújtott a további kutatásokhoz. Hasonlóan magas színvonalat képviselt a Horváth Géza által összeállított fejezet a poloskákról (Heteroptera).

trianon_05_mocsarysandor.jpg

 Mocsáry Sándor (1841–1915) (forrás: A MTM fotóarchívuma)

A Magyar Tudományos Akadémia kiadásában 1955-ben indult útjára a Magyarország állatvilága (Fauna Hungariae) címet viselő monumentális sorozat. A faunakutatás és a hazai állatvilágot bemutató határozók fontosságára Dudich Endre (1895−1971) akadémikus, a budapesti tudományegyetem állatrendszertani tanszékének legendás professzora már évtizedekkel korábban felhívta a szakemberek figyelmét. Sőt, 1928-ban terjedelmes cikket közölt a magyar állatvilág kutatásának megszervezéséről az Állattani Közlemények című folyóiratban.

 6_dudich.jpg

 Dudich Endre (1895–1971) (forrás: A MTM fotóarchívuma)

A Magyarország állatvilága sorozat szerzőinek tekintélyes része a Természettudományi Múzeum Állattárának munkatársaiból került ki. A sorozat elindítója, megírásának szervezője és fő mozgató rugója Székessy Vilmos (1907–1970) múzeumigazgató, a bogarak kutatója, egyben több faunafüzet szerzője.

 7_szekessy.jpg

Székessy Vilmos (1907–1970) (forrás: A MTM fotóarchívuma)

Az eredetileg 262 füzetre tervezett sorozatból 1955 és 2016 között 174 kötet (füzet) készült el, melyekben összesen csaknem 20 000 oldalon körülbelül ugyanennyi állatfaj került ismertetésre. A 81 zoológus által írt sorozat a Magyar Birodalom Állatvilágával szemben nemcsak felsorolja a fajokat, hanem határozókulcsot és részletes alaktani jellemzést is közöl róluk, illetve röviden ismerteti elterjedésüket. A füzetek terjedelme a tárgyalt csoport fajszámától függően 14 és 424 oldal között változik.

8_fauna.jpg

A Magyarország állatvilága könyvsorozat (fotó: Szél Győző)

A faunafüzetek zöme önállóan, puha fehér fedővel jelent meg, míg kisebb részük, mint a Rovaralaktani kifejezések és a Halak − nyilván a szélesebb érdeklődésre és a fokozott használatra tekintettel − kemény táblás formában.

 9_halak.jpg

 A „halas faunafüzet” kemény borítós változata és benne a dévérkeszeg rajza

10_halak.jpg

A madaras kötet már eleve egybekötve, kemény táblával jelent meg, míg a Halak, kétéltűek, hüllők kötete (a gerincesekről szóló általános bevezetéssel) eredetileg füzetekben, de a kötet teljessé válása után az egyes részeket az Akadémiai Kiadó könyvesboltjaiban hozzáférhető szürke kötéstáblákba utólag be lehetett kötni. Fentieken kívül összesen 8 ilyen teljessé vált kötet létezik, közülük 4 bogarakkal, 2 legyekkel, 1 lepkékkel, 1 pedig puhatestűekkel foglalkozik.

11_madarak.jpg

A madaras kötet borítója és a barátkeselyűt bemutató oldal

 12_madarak.jpg

 

A faunafüzet-sorozat legfőbb erénye a hazai állatfajok teljességre törekvő áttekintése az adott csoportban, de nem kevésbé fontos a lelőhelyeik ismertetése valamint az azonosításukhoz szükséges határozókulcsok szerepeltetése. A kötetekben részben a Magyarországon még nem észlelt, de határaink közelében élő fajok is megjelennek, ami hozzájárul a határozás biztonságához. Érdekes, hogy Trianon után 35 évvel is megmaradt az igény a Kárpát-medence faunájának tárgyalására. Ezt tükrözi a Magyar Természettudományi Múzeum rovargyűjteményeinek elrendezése is, ahol az egység nem a mai, hanem a korábbi, jóval nagyobb területű történelmi Magyarország.

13_keteltu.jpg

A Halak, kétéltűek, hüllők kötet borítója és a mocsári teknőst bemutató oldal

14_hullo.jpg

Az ábraanyag, különösen a mintegy 6000 művészi kivitelű, ugyanakkor hiteles, részleteiben is pontosan kidolgozott habitusrajz (az egész állatot bemutató illusztráció) a nem szakember számára is támpontul szolgál a fajok közötti eligazodásban.

A Fauna Hungariae sorozatban megjelent habitusábrák közül talán érdemes megemlíteni Keve Gyula bogarakat bemutató, különleges tustechnikával elkészített munkáit. A művész a három dimenziós bogártestről visszaverődő fényt és ezáltal a felület simaságát-érdességét a tus különböző mértékű kikaparásával jelenítette meg. A sajátos technikával alkotott mesterművek a nyomdatechnikai sokszorosítás sem vesztettek minőségéből.

 15_bogar.jpg

Szarvasbogár és óriás-galacsinhajtó. Keve Gyula grafikái a Lemezescsápúak kötetéből.

16_bogar.jpg

Ami az eddig megjelent faunafüzeteknek az egyes állatcsoportok közötti megoszlását illeti, a legnagyobb terjedelmet: 36 füzetet és 3576 oldalt a bogarak csoportjának szenteltek. Nem sokkal maradnak el mögöttük a hártyásszárnyúak (darazsak, méhek, hangyák) 27 füzettel és 3247 oldallal. Utánuk következnek a kétszárnyúak (legyek, böglyök, szúnyogok) (20 füzet és 2692 oldal), illetve a lepkék (13 füzet és 2323 oldal).

17_bogar.jpg

Csapó cserebogár és keleti cserebogár Keve Gyula grafikái a Lemezescsápúak kötetéből.

18_bogar.jpg

A bogarakkal foglalkozó munkák több mint egyharmadát Kaszab Zoltán (1915−1986) akadémikus, múzeumi főigazgató, a sorozat főszerkesztője jegyzi. Az általa írt faunafüzetek kiállták az idő próbáját, a rovarászok ma is forgatják őket. A legismertebb ilyen mű talán az 1971-ben megjelent és szépen illusztrált cincéres kötet, mely keresett áru a könyvpiacon.

19_kaszab.jpg

 Kaszab Zoltán (1915–1986) és „cincéres faunafüzetének” címlapja (forrás: A MTM fotóarchívuma)

 20_cincer.jpg

21_cincer.jpg

Hegedülő csercincér és havasi cincér a Fauna Hungariae Cincérek kötetéből

22_cincer.jpg

Ha a Magyarország állatvilága sorozatban megírt oldalak számát tekintjük, a legtermékenyebb szerző kétségtelenül Gozmány László (1921−2006), a lepkék nemzetközi hírű kutatója volt. Az általa megírt 1394 oldal a lepkékről szóló köteteknek kereken 60 százalékát teszi ki. Emellett az összes ábrát maga készítette munkáihoz, beleértve a komoly rajzkészséget követelő habitusképeket is.

23_gozmany.jpg

Gozmány László (1921−2006) és a fecskefarkú lepke a Fauna Hungariae Nappali lepkék kötetéből (forrás: A MTM fotóarchívuma)

24_lepke.jpg

A faunafüzetek kiadása 1955 és 1984 között, ha nem is egyenletesen, de folyamatosan zajlott. Ebben a harmincéves periódusban összesen 160, vagyis évente átlagosan 5,3 füzetet adtak ki, ami csaknem 600 oldalnak felel meg. 1986 és 2000 között már csak 13 füzet jelent meg (átlagosan évi 115 oldal), míg az utolsó, ilyen formátumban megjelent kötetre (a sorozat 174. tagjára) pedig nem kevesebb, mint 16 évet kellett várni, ami már nem is az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg.

 A Magyarország állatvilága sorozat 174 füzetén kívül jelent meg egy kötet Ronkay Gábor és Ronkay László tollából 2006-ban a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága kiadásában, mely hiánypótló munkaként a magyarországi csuklyás-. szegfű- és földibaglyokat tárgyalja. Ez a 414 oldalas a mű szerkezetét, felépítését tekintve meglehetősen hasonlít a faunafüzetekhez, szinte azok folytatásának tekinthető.

25_bagoly.jpgRonkay Gábor és Ronkay László 2006-ban megjelent „bagolylepkés” munkája

Szerző: Szél Győző

komment

Címkék: fauna hungariae sz:Szél Győző Abafi-Aigner Lajos Trianon Pável János Csiki Ernő Horváth Géza Bíró Lajos Fauna Regni Hungariae Új-Guinea Paszlavszky József Kuthy Dezső Daday Jenő Méhely Lajos Mocsáry Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaraskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr9117941284
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása